Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 08:17

Το KALAMATA:21 μέλος του Παρατηρητήριου για τη Συμμετοχική Δημοκρατία

Στο δίκτυο «Διεθνές Παρατηρητήριο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία» (OIDP) έγινε μέλος το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πάνω από 500 πόλεις από 52 χώρες, με στόχο τη συνεργασία φορέων για την ανταλλαγή εργαλείων και εμπειριών στη συμμετοχική δημοκρατία και στην ανάπτυξη ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
Μέσω του δικτύου, η Καλαμάτα έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα «10ο βραβείο καλών πρακτικών για τη συμμετοχή των πολιτών». Παράλληλα με τη διεκδίκηση, το KALAMATA:21 έχει αναλάβει τη δημιουργία της Πολιτιστικής Στρατηγικής της Καλαμάτας 2016-2025 όπου οι πολίτες συμμετέχουν, σχεδιάζουν, συζητούν και αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης τους. Με αφορμή τη διεκδίκηση, η Καλαμάτα ενεργοποιείται και εξελίσσεται.
Η διαδικασία του πολιτιστικού σχεδιασμού ξεκίνησε με έρευνα για την πολιτιστική ζωή και ταυτότητας της Καλαμάτας, ακολούθησε η πολιτιστική χαρτογράφηση, καταγραφή δηλαδή των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Καλαμάτας και οργανώθηκε η δημόσια διαβούλευση η οποία χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση δημιουργήθηκαν 8 ομάδες εργασίας υπό συγκεκριμένες θεματικές. Οι ομάδες εργασίας έκαναν εβδομαδιαίες συναντήσεις και μπορούσαν να οργανώσουν εργαστήρια, επισκέψεις και παρουσιάσεις, ενώ ο καθένας μπορούσε να στείλει την ιδέα ή πρότασή του στην ηλεκτρονική ‘’ποστ ιτ’’ πλατφόρμα του KALAMATA:21. Στη δεύτερη φάση, 3 ομάδες εργασίας δημιουργήθηκαν και καθιέρωσαν εβδομαδιαίες συναντήσεις σχετικά με τη θεματική τους ενότητα.
Για την αξιολόγηση των εισερχόμενων πληροφοριών από τις ομάδες εργασίας, καθώς και τη διαμόρφωση της δομής της Πολιτιστικής Στρατηγικής συστάθηκε Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού, η οποία θα ολοκλήρωνε το κείμενο, το οποίο αργότερα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για περαιτέρω ανατροφοδότηση. Η τελική στρατηγική θα δοθεί προς υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πέρα από την καινοτόμα και οργανωμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι η πρώτη πολιτιστική στρατηγική της Καλαμάτας (και μία από τις ελάχιστες για τα ελληνικά δεδομένα) και αυτή είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου ανατέθηκε στους πολίτες, αξιοποιώντας τους πιο ειδικούς σε συμβουλευτικό ρόλο. Για πρώτη φορά στην πόλη έγινε εργαστήριο πολιτών.