Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 08:55

Λεύκτρο - Σπάρτη σε 20': Σε κυκλοφορία το όνειρο της Λακωνίας

Παραδόθηκε χθες στην κυκλοφορία το έργο - όνειρο για τη Λακωνία, ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη, τμήμα του οδικού άξονα του "Μορέα". Δρόμος που φέρνει τη Σπάρτη πιο κοντά και με μεγάλη ασφάλεια με την Αθήνα, την Τρίπολη και την Καλαμάτα.

Το νέο σύγχρονο δρόμο, μήκους 46 χιλιομέτρων, παρέδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επανέλαβε ότι τον Ιούνιο θα παραδοθεί ο δρόμος σύνδεσης της Μεγαλόπολης και το Σεπτέμβριο ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας.

Στο περιθώριο της παράδοσης έγινε γνωστό ότι τα διόδια του δρόμου στην Πετρίνα θα είναι ελεύθερα έως και την Κυριακή του Θωμά 8 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, για την Ολυμπία Οδό, ο υπουργός σημείωσε ότι «όταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις του  ΤΕΕ και τερματιστούν, θα γίνουν όλες οι δημοπρατήσεις των τμημάτων του έργου Πάτρα - Πύργος μαζί, με μικρή απόσταση, ενώ είχαν προβλεφθεί να γίνουν ανά μήνα».

Για το Καλό Νερό - Τσακώνα επεσήμανε ότι το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθεί από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Στην τελετή του αγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος. Παρέστησαν ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης και Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και άλλοι δήμαρχοι, ο πρόεδρος του "Μορέα" Δημήτρης Κούτρας, στελέχη της κοινοπραξίας, ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Λακωνίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σπίρτζης παρατήρησε πως «είναι μια μέρα χαράς για τη Λακωνία, για την Αρκαδία, για τα Κύθηρα, για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανή τα οφέλη από την παράδοση αυτού του δρόμου. Είναι ο πρώτος δρόμος που παραδίδεται με σταθμό ΣΕΑ σε λειτουργία». Επεσήμανε ότι «τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στον ελληνικό λαό» κι έδωσε συγχαρητήρια «σε όλους τους συντελεστές του έργου, στο υπουργείο, στο τεχνικό προσωπικό που δούλεψε, στους μηχανικούς, στους μελετητές». Ακόμα, ανέφερε ότι «αυτό το έργο ήταν για πάρα πολλά χρόνια κολλημένο. Είχε σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναθεωρήθηκε το Δεκέμβρη. Με την αναθεώρηση προβλέπονται 208 περίπου εκατομμύρια λιγότερα αποζημιώσεις, γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ. Προβλέφθηκαν πρόσθετα έργα 20 εκατομμυρίων, που προστίθενται στα 208 προηγούμενα που εξοικονομήθηκαν».

Επίσης, ενημέρωσε τους πολίτες της Λακωνίας ότι «προβλέπονται επίσης 12 εκατομμύρια πρόσθετες μελέτες, καθώς στη συνέχεια θα γίνουν 15 χιλιόμετρα περιφερειακού δικτύου για να συνδέονται οι αγροτικές περιοχές, ένας νέος κόμβος και αρκετά άλλα έργα». Εξέφρασε την πίστη πως «έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε υποδομές στην Πελοπόννησο και στη Λακωνία που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η απάντησή μας», σημειώνοντας με νόημα: «Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια. Κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα. Και η άλλη απάντησή μας έχει να κάνει με τις προβλέψεις που έχουμε για τους πολίτες, για τις τοπικές κοινωνίες. Στην περίοδο λειτουργίας όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, προβλέπεται να μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια, ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Τις έχουμε συμφωνήσει, τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος και έχουν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι «θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων, γιατί έχουμε σηκώσει τα μανίκια και για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές» και πρόσθεσε: «Επιτέλους να φτιάξουμε την παραγωγή της χώρας μας. Υπάρχει άλλωστε, συμβολική σημειολογία για τη Λακωνία, για τα Κύθηρα και για την Αρκαδία. Είναι περιοχές που έχουν παραγωγή, που πρέπει να τονωθεί η παραγωγική δομή της χώρας και τα έργα που πρέπει να γίνονται πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο. Να παραδώσουμε στους πολίτες της Λακωνίας, της Αρκαδίας και των Κυθήρων το δρόμο και να ευχηθούμε ότι θα είναι με μηδενικά ατυχήματα, να μην χυθεί μια σταγόνα αίμα σε αυτόν εδώ το δρόμο».

Σε δήλωσή του, λίγο μετά, ο υπουργός, αναφερόμενος στην τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" παρατήρησε ότι «κάναμε μια διαπραγμάτευση σεβόμενοι δυο πράγματα. Τον κόπο του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερα για την ολοκλήρωση του έργου. Την τοπική κοινωνία, για να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους πολίτες της Πελοποννήσου, ώστε ο δρόμος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μην είναι δυσπρόσιτος».

Στις ερωτήσεις που του έγιναν:

- Κύριε υπουργέ, συνήθως τα εγκαίνια στην Ελλάδα τα ταυτίζουμε με προεκλογική περίοδο. Εσείς τι λέτε;

«Οσοι ονειρεύονται εκλογές, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Εχουμε κάνει τρεις εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουμε εκλογές ξανά».

- Ερώτηση "Ε": Για την Ολυμπία να ρωτήσουμε. Αύριο είναι να γίνει η δεύτερη δημοπρασία. Εχουμε ακόμα όμως την αποχή του ΤΕΕ, των εργολάβων.

«Εμείς σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των κινημάτων. Πόσο μάλλον εάν ρωτάτε εμένα, των μηχανικών και του επιστημονικού κόσμου».

- Ερώτηση "Ε": Πάνε πίσω τα έργα όμως.

«Οταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις και τερματιστούν, θα γίνουν όλες οι δημοπρατήσεις των τμημάτων του έργου Πάτρα - Πύργος μαζί, με μικρή απόσταση, ενώ είχαν προβλεφθεί να γίνουν ανά μήνα. Θα γίνουν ανά εβδομάδα. Θα τον κερδίσουμε το χρόνο».

- Ερώτηση "Ε": Και το Τσακώνα - Καλό Νερό τελειώνει;

«Το Τσακώνα - Καλό Νερό και οι υπόλοιποι δρόμοι που κλείνουν το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση του "Μορέα". Οι μελέτες αυτές θα παραδοθούν πολύ σύντομα και στη συνέχεια είναι ο προγραμματισμός μετά το Πάτρα - Πύργος να συνεχιστεί ο δρόμος προς τα κάτω και να αξιοποιήσουμε και τις μελέτες που θα είναι πλέον ώριμες».

- Ερώτηση "Ε": Από το καινούργιο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση;

«Από το καινούργιο ΕΣΠΑ είναι το πιθανότερο».