Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 18:01

Ο Δήμος Μεσσήνης σε ενεργειακό πρόγραμμα 

 

Ο Δήμος Μεσσήνης -και ειδικότερα η έδρα του- εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό διακρατικό έργο «Edu Footprint - Σχολεία με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στις πόλεις της Μεσογείου», στο οποίο συμμετέχουν άλλες 5 χώρες -και ειδικότερα η Αλβανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Στη χώρα μας το έργο υλοποιείται από το Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων «Εύξεινη Πόλη», μέλος του οποίου αποτελεί ο Δήμος Μεσσήνης.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη, χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, τα 5 Δημοτικά Σχολεία της πόλης θα αποτελέσουν αντικείμενο παρατήρησης μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, προκειμένου, να διαπιστωθεί το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε μέσα από δικές τους απλές πράξεις να βελτιωθεί το εν λόγω αποτύπωμα του σχολείου τους. 

Το εν λόγω έργο, όπως δήλωσε ο Αντόνιο Ζόντα -ο διακρατικός συντονιστής του, από τη νομαρχία του Τρεβίζο, στην Ιταλία-, εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας InterregMed και έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία οι 934.000 αποτελούν ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο στόχος είναι, συνέχισε ο Ιταλός αυτοδιοικητικός, να βελτιωθεί η ικανότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης διαδικασιών της ενεργειακής διαχείρισης στην περιοχή της Μεσογείου. Οπως διευκρίνισε, μπορεί το έργο να εστιάζει σε σχολικά κτήρια, ωστόσο τα συμπεράσματα θα μπορεί να διαχυθούν και στα υπόλοιπα δημόσια κτήρια.

Οπως σημείωσε ο Α. Ζόντα, στην καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος των σχολείων θα συμπεριληφθούν επίσης, η μετακίνηση των μαθητών, η παραγωγή απορριμμάτων και η κατανάλωση νερού, έτσι ώστε να αποδοθεί πλήρης εικόνα, προκειμένου να είναι δυνατή η πλέον τεκμηριωμένη διατύπωση προτάσεων, όταν εξαχθούν τα οριστικά συμπεράσματα.

Τις δυνατότητες που δίνει στο δήμο για περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική η συμμετοχή του σε τέτοιου είδους προγράμματα επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, αναφερόμενος στο Δίκτυο «Εύξεινη Πόλη», ενώ παράλληλα σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία που ο δήμος του έχει, όπως είπε, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς δήλωσε ότι σε θέματα ενέργειας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχυ και γι’ αυτό συμμετέχει στο εν λόγω έργο, προκειμένου -μέσα από τα συμπεράσματα που αυτό θα παράγει- να εφαρμοστούν πρακτικές που θα μειώνουν το ενεργειακό κόστος στα δημόσια κτήρια.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου «Εύξεινη Πόλη» Γιώργος Παππούς, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εδαφικές συνεργασίες που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται εδώ και 11 χρόνια, τονίζοντας ότι το εν λόγω δίκτυο -στο οποίο μετέχουν 36 ΟΤΑ από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία- αποτελεί το παλαιότερο σχετικό.

«Στόχος που προωθήθηκαν οι ευρωπαϊκές εδαφικές συνεργασίες δεν είναι άλλος από την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισήμανε ο διευθυντής της «Εύξεινης Πόλης».

Β.Γ.Μ.