Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 16:24

Μήνυση κατά του Ηλία Κανάκη από Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

 

Στην υποβολή μήνυσης εναντίον του δημοτικού συμβούλου Πύλου - Νέστορος Ηλία Κανάκη, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (για “σωρεία ποινικών αδικημάτων”, σύμφωνα με το νομικό έγγραφο), συναίνεσε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου που συνεδρίασε πρόσφατα.

Η μήνυση - έγκληση προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας γίνεται τόσο εκ μέρους του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, όσο και του δήμου ως νομικού προσώπου.

Από τα 5 παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τα 4 ψήφισαν υπέρ της μήνυσης, ενώ η Σοφία Αποστολοπούλου ψήφισε λευκό δηλώνοντας ότι “διαφωνεί με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής”. Με την ενέργεια αυτή η δημοτική αρχή απαντά στην αναφορά που είχε κάνει ο Ηλ. Κανάκης, λίγους μήνες πριν, προς τις εισαγγελικές αρχές -και την οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε στα μέσα ενημέρωσης- σχετικά με τον τρόπο προμήθειας από τον δήμο βιβλίων για τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών).

Στο κείμενο της μήνυσης, μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι ο Ηλ. Κανάκης “έχει υποπέσει σε σωρεία ποινικών αδικημάτων αναφορικά με το εν λόγω θέμα”, καθώς, όπως δηλώνει στο έγγραφό της προς τον Εισαγγελέα, “ο μηνυόμενος, αθέμιτα και με σκοπό να λάβει γνώση του περιεχομένου τους, άνοιξε τα δύο χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν τα βιβλία που προορίζονταν για τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, καθώς και τον κλειστό φάκελο εντός του οποίου βρίσκονταν τα ανωτέρω φορολογικά παραστατικά, τα οποία διάβασε και αντέγραψε, προκειμένου να τα παραδώσει στις εφημερίδες προς δημοσίευση. Μάλιστα, τα ανωτέρω χαρτοκιβώτια, τα οποία ο μηνυόμενος παρέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ενώ γνώριζε ότι ουδεμία σχετική αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση είχε από τον δήμο, τα παρακράτησε παρανόμως επί σειρά ημερών, χωρίς να ενημερώσει σχετικά τον δήμο”.

Στο ίδιο έγγραφο προς τον Εισαγγελέα, η δημοτική αρχή δηλώνει πως όλες οι ενέργειες του Δήμου Πύλου - Νέστορος ως προς τον τρόπο προμήθειας των βιβλίων “υπήρξαν απολύτως σύννομες και εντός των πλαισίων των καθορισμένων από τον νόμο αρμοδιοτήτων μας”.

Αντιδιαστέλλει δε, ότι ο δημοτικός σύμβουλος προέβη στην καταγγελία του “με πρόθεση, αφ’ ενός να βλάψει την τιμή και την υπόληψή μας και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων και των πολιτών με τον δήμο μας και αφ’ ετέρου να προκαλέσει την καταδίωξή μας από τις αρχές αυτές, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι τα από μέρους του καταγγελλόμενα ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, αλλά αποτελούν ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες. Και τούτο διότι, ο μηνυόμενος, είναι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου - Νέστορος, μετέχει της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύλου - Νέστορος και είναι αναμφίβολα καλός γνώστης των δημοσιονομικών διαδικασιών που περιγράφονται στον νόμο και ακολουθούνται από τις Οικονομικές Υπηρεσίες όλων των δήμων και φυσικά και του δικού μας δήμου, προκειμένου για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών”.