Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:37

Στον «αέρα» η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Στον «αέρα» η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας

 

Στον “αέρα” βρίσκεται πλέον το έργο της κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και πώς θα συνεχιστεί ή πότε θα ολοκληρωθεί.

Το σίγουρο είναι ότι ανοιχτό θέατρο δεν θα υπάρχει ούτε το καλοκαίρι του 2020.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε προχθές το βράδυ την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και την παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου, με 18 ψήφους κατά, 17 υπέρ και 5 λευκά. Η ολοκλήρωση, πάντως, δεν αφορούσε όλο το έργο, καθώς δεν αφορούσε τις μεταλλικές κερκίδες, αλλά το κτηριακό μέρος και τον περιβάλλοντα χώρο.

Την εισήγηση καταψήφισαν οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Μαρ. Οικονομάκου, Μάκαρη, “Λαϊκή Συσπείρωση”, η Τόνια Κουζή και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Την υπερψήφισαν οι παρατάξεις δημοτικής αρχής, Αλειφέρη, Κουκούτση, ο Ανδρέας Καραγιάννης από την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης, ενώ λευκό ψήφισαν η παράταξη Τζαμουράνη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, αφορούσαν τη χωροθέτηση του έργου και την κατασκευή του δίπλα στο Νέδοντα, σε πλημμυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νέδοντας δεν έχει οριοθετηθεί (τώρα ξεκίνησε η οριοθέτηση).

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της χωροθέτησης στην περιοχή του Νέδοντα (στο χώρο που ήταν το φυτώριο του δήμου) ήταν του τέως δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ενώ για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνέβαλε καθοριστικά ο Μεσσήνιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Αναλυτικά, ο εισηγητής - αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ενημέρωσε ότι, όπως έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, “ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει τις εργασίες οικοδομικού χαρακτήρα και το υπόλοιπο του ποσού που αφορά τις κερκίδες θα προκηρυχθεί ως δεύτερο υποέργο. Ο,τι δεν αφορά κερκίδες, θα γίνει απ’ αυτό το έργο”. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το έργο έχει άδεια.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος έκανε λόγο για πρόχειρη μελέτη, αναρωτήθηκε αν έχουμε 12 ή 3 στρέμματα, μίλησε για υπέρβαση 61,63% στο σκυρόδεμα και ρώτησε “μήπως εκ του πονηρού βάζουμε περισσότερα χρήματα;”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης, που γνωρίζει στοιχεία του έργου από τη θητεία του ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι “δεν είχαμε στατική μελέτη. Εγινε κατ’ αποκοπή αποτίμηση κατασκευής κερκίδων. Παρασυρθήκαμε από το Διαδίκτυο, δεν προέκυπτε από πουθενά ότι οι κατασκευές αυτές δεν είχαν οικοδομική άδεια. Αποφασίστηκε προμηθευτής να συντάξει και τη στατική μελέτη. Το οικόπεδο είναι μεγαλύτερης έκτασης, όμως από τα 12 στρέμματα αξιοποιούνται τα 3. Η οικοδομική άδεια εξεδόθη με παρατηρήσεις που θα τακτοποιούνταν, ήταν τυπικού και διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες”. Δήλωσε πως “δεν θέλω να υπονομεύσω με τη στάση μου την κατασκευή του έργου” και είπε ότι “υπάρχει διαβεβαίωση για χρηματοδότηση από το δεύτερο υποέργο”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για το έργο, είπε ότι “δεν θα συναινέσουμε αν δεν ξεκαθαρίσουμε τα θολά σημεία. Να το ξαναδούμε από την αρχή”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη” Ελένη Αλειφέρη ανέφερε ότι “για την κατασκευή του θεάτρου στην κοίτη του Νέδοντα υπάρχουν ενστάσεις και αμφιβολίες”. Ζήτησε να υπάρξει “προσπάθεια να περισωθεί και να ολοκληρωθεί το έργο. Να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Διαχειριστικής Αρχής και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος” Μανώλης Μάκαρης επέμεινε πως “είναι λάθος η χωροθέτησή του στο Νέδοντα”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή διαφώνησε με το έργο, λέγοντας ότι “χωροθετούμε σε ζώνη επικινδυνότητας πλημμυρικού φαινομένου. Δεν θα δώσουμε έγκριση”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος έκανε λόγο για “προχειρότητα στο σχεδιασμό που δεν βάζει προτεραιότητα στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό”. Εκτίμησε ότι “οδηγούμαστε σε νέο Μέγαρο Χορού” και πως “είναι έργο που δεν βοηθάει την πόλη ουσιαστικά”.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για “έλλειμμα που αφορά διαδικασίες και μελέτες για να ενταχθεί το έργο” κι εκτίμησε πως “δεν θα περάσει η έγκριση για να ολοκληρωθεί στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ”.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Δημήτρης Μπάκας είπε ότι “είναι θέατρο το όλο σύστημα, άρπα κόλλα”.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης είπε ότι “τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παραδέχθηκε πως “έγιναν λάθη στη μελέτη”, επεσήμανε ότι “θέλουμε το έργο να συνεχιστεί. Να εγκριθεί ο ανακεφαλαιωτικός και να γίνει και το δεύτερο έργο”.

Κάνοντας συμβιβαστική πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από το δήμαρχο, ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “πρωτεύει η ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε” και πρότεινε “να αναβάλουμε τη λήψη απόφασης και να πετύχουμε την ένταξη του δεύτερου υποέργου πρώτα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER