Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 09:50

Νέα καταστήματα και «λίφτινγκ» στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

 

Με νέα καταστήματα, που θα φέρουν κόσμο όλες τις μέρες της εβδομάδας, στοχεύει η διοίκηση της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας να κάνει πιο ελκυστική την Αγορά και να την αναβαθμίσει.

Καταστήματα που λείπουν σήμερα από την Αγορά και τα οποία θα στεγαστούν σε χώρους που είναι κενοί, αλλά και σε άλλους που θα δημιουργηθούν στον μεγάλο εσωτερικό χώρο και στον νέο διάδρομο που διανοίχθηκε. Παράλληλα θα μελετήσει το θέμα της συγκοινωνίας και την πιθανότητα πεζοδρόμησης της οδού Σπάρτης Τετάρτη και Σάββατο, τις ώρες της λαϊκής αγοράς. Για τους στόχους της διοίκησης της ΚΑΚ μίλησε αναλυτικά στην “Ε” ο πρόεδρός της Τάσος Αγγελής, δημοτικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι “δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα της Αγοράς και να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε θέματα συντήρησης”.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

“Η μελέτη της Αγοράς προβλέπει νέα καταστήματα στον εσωτερικό διάδρομο που διανοίχθηκε”, μας είπε αρχικά ο κ. Αγγελής. Παρατήρησε ότι “σήμερα υπάρχουν 3 κλειστά καταστήματα - και στόχος μας είναι να βάλουμε κι άλλα είδη στην Αγορά”, αναφέροντας: “Το ένα κατάστημα να είναι κάβα και ένα ακόμα με παραδοσιακά προϊόντα, χυλοπίτες κλπ. Υπάρχει ενδιαφέρον και για κατάστημα με λουκουμάδες”.

Μας ενημέρωσε ότι “μέχρι το Πάσχα θέλουμε να τα έχουμε δημοπρατήσει” και πρόσθεσε πως στο ένα πρέπει να γίνουν επεκτάσεις.

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ότι “πρέπει να καθαρίσουμε και κυρίως να αλλάξουμε το δάπεδο που είναι χάλια στον μεγάλο εσωτερικό διάδρομο, ενώ θα βάλουμε φώτα Led παντού, σε επόμενο στάδιο”.

Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι “από την Κεντρική Αγορά λείπει ένα μεζεδοπωλείο που θα έχει και μουσικά όργανα” και συμπλήρωσε: “Στόχος είναι να λειτουργήσει σ’ ένα από τα καινούργια καταστήματα. Το μεζεδοπωλείο μπορεί να προσφέρει και πατσά”.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι επιδιώκουν να στεγαστεί και βιβλιοχαρτοπωλείο και υπενθύμισε πως “έχουμε κάνει ανακοίνωση και έχουμε ζητήσει από ενδιαφερόμενους επαγγελματίες να μας φέρουν προτάσεις για το τι είδους καταστήματα θέλουν στην Αγορά”.

Ενημέρωσε, ακόμα, ότι “έχουμε ζητήσει και από το Ιδρυμα Καπετά Βασίλη να μας φέρουν πρόταση για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την Αγορά”.

Στα σχέδια της διοίκησης, κατά τον κ. Αγγελή, είναι να φέρει στην Αγορά και ένα σύλλογο, τον Κυνηγετικό για παράδειγμα, και να υπάρχει κι ένα γραφείο - ταμείο της ΔΕΥΑΚ.

Επεσήμανε πως “υπάρχουν κλειστά καταστήματα για τα οποία οι ενοικιαστές τους πληρώνουν κανονικά” και εξήγησε: “Δεν τα θέλουμε κλειστά, πρέπει να αξιοποιηθούν, να είναι ανοιχτά, να λειτουργήσουν. Και επιδιώκουμε να δώσουμε κίνητρα για να έρθουν νέα καταστήματα στους χώρους της Αγοράς”.

Ο πρόεδρος της ΚΑΚ έκανε λόγο για μέτρα ασφάλειας και προστασίας των καταστημάτων, αναφέροντας πως “η Αγορά πρέπει να κλείνει τις νυχτερινές ώρες, να μην μπαίνουν μηχανάκια - χωρίς να παρεμποδίζεται η πρόσβαση ΑμεΑ όλες τις υπόλοιπες ώρες της μέρας”.

Διευκρίνισε ότι “δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα της Αγοράς και να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε θέματα συντήρησης” κι ενημέρωσε πως “θα προσλάβουμε 3-4 άτομα μέσω ΟΑΕΔ που να καθαρίζουν και να επιβλέπουν την Αγορά σε καθημερινή βάση”.

Παρατήρησε ότι “οι επαγγελματίες μάς ζητούν καθαριότητα και να φέρουμε κόσμο στην Αγορά όχι μόνο την Τετάρτη και το Σάββατο - που είναι και ο δικός μας στόχος”.

Για τους παραγωγούς που βρίσκονται στον εξωτερικό διάδρομο κατά κύριο λόγο και γι’ αυτούς που είναι στο βόρειο πάρκινγκ, βεβαίωσε ότι “η άδεια προβλέπει να μπουν μέσα στον στεγασμένο χώρο”, αλλά σημείωσε: “Αν δεν ολοκληρωθεί το υπόλοιπο πλάνο που σας παρουσίασα, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Οταν ολοκληρωθεί το εσωτερικό με τα νέα καταστήματα, θα γίνει διαβούλευση. Είναι 155 θέσεις, δεν είναι όμως η ώρα του”.

Ανέφερε ότι σκέφτονται να βάλουν νάιλον και σόμπες για θέρμανση, αν το επιτρέπει η Πολεοδομία, και να κάνουν επίσης κάτι με την ψύξη το καλοκαίρι, π.χ. να βάλουν ανεμιστήρες.

Οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στην οροφή για την εξοικονόμηση ενέργειας, μας είπε ότι “δεν το επιτρέπει η Αρχαιολογία, σύμφωνα με την ενημέρωσή μου. Δεν έχω προλάβει όμως να το δω”.

Για το αν μπορεί να πεζοδρομηθεί η οδός Σπάρτης τις μέρες της λαϊκής και να περνούν μόνο το λεωφορείο και τα ταξί, απάντησε πως “θα το μελετήσουμε, όπως και το λεωφορείο να ανεβαίνει τη Σπάρτης και να κάνει το γύρο, για να εξυπηρετεί τον κόσμο”.

Παρατήρησε, επίσης, ότι “πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση για το παραεμπόριο. Θα συνεννοηθούμε με το Τμήμα, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια”.

Ο κ. Αγγελής σημείωσε ότι Κεντρική Αγορά Καλαμάτας “δεν είναι μόνο η λαϊκή της Τετάρτης και του Σαββάτου. Θέλουμε να έχει απ’ όλα τα προϊόντα για να έρθει εδώ ο κόσμος να ψωνίσει. Και οι επαγγελματίες και παραγωγοί να έχουν καλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα”.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι σε όλα αυτά υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. “Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς θα βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργία της Αγοράς. Για την ώρα δεν μπορούν όλα να ανακοινωθούν, αφορούν και το δήμαρχο. Εχουμε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο για να ανασάνει η Αγορά και να έρθει κόσμος”.

Πάντως, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει τη συνδρομή του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Συνομοσπονδίας, στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του παραλιακού μετώπου της πόλης.