Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 14:54

Στον αέρα το έργο ανάπλασης της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας

Στον αέρα βρίσκεται το έργο ανάπλασης της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, όπως και δύο ακόμη έργα του δήμου, που είναι το ταρτάν του γηπέδου Φιλιατρών και η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του Καλού Νερού, καθώς δεν είχαν περάσει από προσυμβατικό έλεγχο.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με την Ανάπλαση της Ανω Πόλης όπου οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, ο δρόμος και η πλατεία έχουν σκαφτεί, και πλέον σταματούν όλα εκεί, με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν για την εξέλιξη αυτή.
Χθες υπήρξε ενημέρωση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη προς το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας όπου παραβρέθηκε και τριμελής αντιπροσωπεία των επαγγελματιών. Εξω από το Δημαρχείο υπήρχαν αρκετοί επαγγελματίες και κάτοικοι εκφράζοντας την αγωνία τους για το τι θα γίνει στη συνέχεια, καθώς το πλέον πολυσύχναστο και πιο γραφικό κομμάτι της πόλης μένει σκαμμένο.
Εγινε προσπάθεια να βρεθεί μια προσωρινή λύση ώστε να μην χαθεί η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για τα καταστήματα, μέχρι το έργο να ξεμπλοκάρει. Οπως φάνηκε από τα λεγόμενα του δημάρχου θα πρέπει να πάει σε νέα δημοπράτηση. Η λύση που φάνηκε να είναι αποδεκτή από όλους και που θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησής της είναι να πέσει προσωρινά ασφαλτοτάπητας ώστε να δουλέψουν τα καταστήματα της περιοχής. Παράλληλα με την πρόσληψη αρχαιολόγου θα προχωρήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης, ώστε αυτό το κομμάτι του έργου που είναι ανεξάρτητο να ολοκληρωθεί.
Υπάρχουν ευθύνες και για τα τρία έργα, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης δείχνοντας τις υπηρεσίες του δήμου, και σημείωσε πως θα αναζητηθούν, για αυτό διέταξε ΕΔΕ και για τις 3 περιπτώσεις, για να μάθουμε -όπως είπε- ποιος είναι υπεύθυνος. Σημείωσε ακόμη ότι έχουν κάνει μαραθώνιο για να βρεθεί αρχαιολόγος, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Ανέφερε ότι έχουν γίνει προσπάθειες να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε, στα πλαίσια της νομιμότητας, και ήμασταν σε καλό δρόμο, αλλά δυστυχώς υπάρχει ρουφιάνος.
Ξεκαθάρισε προς τους επαγγελματίες ότι θέλει να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο και από την πλευρά του είναι διαθέσιμος να κάνει ό,τι του προτείνουν ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν και να μη χάσουν τη σεζόν. Επισήμανε σε ερώτημα που του έγινε ότι το έργο δεν μπορεί να πληρωθεί από πόρους τους δήμου, καθώς από τη μια δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά του δήμου τα οποία είπε είναι ίσα ίσα για τους μισθούς και τη ΔΕΗ, και από την άλλη δεν γίνεται. Τόνισε προς τους επαγγελματίες ότι έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά και ότι πλέον θα δώσει τη μελέτη σε εξωτερικό γραφείο, να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης από την αρχή, αναφέροντας πως δεν εμπιστεύεται τις υπηρεσίες.
Από τους αντιδημάρχους η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε πως οι ευθύνες είναι βαριές, δεν μπορούν να μείνουν έτσι αυτά, και πως τα 3 έργα θα διερευνηθούν από τον εισαγγελέα από την αρχή τους μέχρι και σήμερα. Διοικητικές, ποινικές και αστικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, να αποκαλυφθεί πού έχει μπει δάκτυλος. Οι υπηρεσίες πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους, δεν μπορεί ένας υπάλληλος χωρίς να έχει ρωτήσει το νομικό τμήμα να αποφασίζει. Από εκεί και πέρα, τόνισε, πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις και γίνονται επαφές σε υψηλά κλιμάκια, αλλά αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Οι υπηρεσίες έχουν το κακό τους χάλι, τόνισε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, το χαϊδεμένο παιδί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, της τεχνικής υπηρεσίας λέει ότι δεν χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος. Από εκεί και πέρα πρότεινε μέχρι να τελειώσει η υπογειοποίηση να γίνει ύστατη προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί το έργο από το Πράσινο Ταμείο. Αν όχι να αποκατασταθεί ο χώρος ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα ώστε να μη χάσουν τη σεζόν.
Είμαστε στον αέρα τόνισε ο Κώστας Παντελής, επαγγελματίας στην Ανω Πόλη και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, έχουμε κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εχουμε μια πλατεία με χαλίκι, σπασμένες αποχετεύσεις, σπασμένες προσόψεις, πώς θα πούμε ελάτε στην Ανω Πόλη, που πριν ήταν σε κάποιο επίπεδο.
Τελικά αυτό που αποφασίστηκε είναι να προχωρήσει ο δήμος άμεσα με έγγραφό του προς την Αρχαιολογία για να μπορέσει να κάνει αποκατάσταση, να προχωρήσουν οι εργασίες υπογειοποίησης και να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για όλα αυτά.
Από την πλευρά του ο κ. Λεβεντάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Συζητήσαμε να βρεθεί μια λύση, έστω πρόχειρη για την Ανω Πόλη και καταλήξαμε αφού γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες να πάρουμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να πάμε στην Αρχαιολογία, να κάνουμε μια πρόχειρη ασφαλτόστρωση μέχρι να επαναλάβουμε το διαγωνισμό, καθώς δεν είχαν γίνει σωστά οι ενέργειες του διαγωνισμού, όπως και για το ταρτάν στα Φιλιατρά, αλλά και στο Καλό Νερό. Για τα κακώς κείμενα και το ποιος φταίει θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και η ΕΔΕ. Με τους επαγγελματίες θα τη βρούμε τη λύση και είμαστε πολύ κοντά, από ένα πράγμα ξεκινάμε, κοινός σκοπός είναι να δουλέψουν τα μαγαζιά και να προχωρήσουμε όσο πιο μπροστά μπορούμε τις πόλεις μας».
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας Γιώργος Τσάλτας επισήμανε: «ζητήσαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο να ενημερωθούμε, αυτό που καταλάβαμε είναι ότι το έργο θα συνεχιστεί με νέο διαγωνισμό και νέα σύμβαση, και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση με τους επαγγελματίες ώστε να δουλέψουν τα μαγαζιά κανονικά το καλοκαίρι».
Από τους επαγγελματίες ο Γιώργος Πετρόπουλος ανέφερε: «Μας ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι το έργο διακόπηκε, θα μας καλύψει με κάποια έργα που θα κάνει ο δήμος, να περάσει το καλοκαίρι αλώβητο. Μας κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό και μας είπε ότι είναι μαζί μας. Εμείς ήδη έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα Χριστούγεννα που είμαστε κλειστά, μιλάμε για μεγάλη οικονομική ζημιά, όχι μόνο για τα μαγαζιά, αλλά για τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές για όλους. Πιστεύουμε ότι μας αγκαλιάζει ο δήμαρχος και θα μας βοηθήσει στην οικονομική καταστροφή που έχουμε πάθει».