Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 20:44

Η έδρα της ΔΕΥΑΤ μεταφέρεται στα Φιλιατρά

Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η μεταφορά της έδρας της ΔΕΥΑΤ από την Κυπαρισσία στα Φιλιατρά.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε διά περιφοράς και η απόφαση πάρθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο "παρών".
Το θέμα εισήχθη στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ως «Εγκριση της τροποποίησης του άρθρου 1, παράγραφος 4 της με αριθ.11863 απόφασης σύστασης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Τριφυλίας ΔΕΥΑΤ ως προς την έδρα της επιχείρησης». Στο αιτιολογικό τού έκτακτος του θέματος τονιζόταν: «Επειδή η στέγαση της ΔΕΥΑΤ έχει πλέον καταστεί προβληματική και προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επισκευής των κτηρίων εισάγεται εκτάκτως και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΤ».
Οπως φάνηκε και από την ψηφοφορία, η απόφαση αυτή διχάζει το Σώμα, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν. Ο Γιάννης Μερκούρης σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρει: «Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να αναβληθεί η συζήτησή του και να επανέλθει σε κανονική συνεδρίαση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο λόγος που αναφέρεται στην εισήγηση δεν είναι λόγος ισχυρός για τη μετεγκατάσταση. Ναι μεν έρχονται οι υπηρεσίες πιο κοντά στους κατοίκους των νοτίων κοινοτήτων, όμως απομακρύνονται και μάλιστα με σημαντική επιβάρυνση οικονομική για τους κατοίκους των βορείων κοινοτήτων. Κάτοικοι από Κοπανάκι, Αυλώνα, Πλατάνια, Αετό, Πολυθέα, Κρυονέρι, Σελλά, Καλογερέσι, Λαντζουνάτο, Τριπύλα κ.ά. υποχρεούνται να διανύσουν πάνω από 50 έως 65 χλμ. για να εξυπηρετηθούν. Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΤ έχει συνεδριάσει για το θέμα αυτό; Εχουμε απόφαση; Απλά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα πολύ βιαστικά να λάβει απόφαση για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Είναι προφανείς οι λόγοι. Ηταν κάτι προαποφασισμένο και γι’ αυτό και οι εργασίες στη μοναδική δημοτική αίθουσα στα Φιλιατρά που μπορούσαν να γίνουν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικές. Για κάθε εκδήλωση ο δήμος θα αναγκάζεται να παρακαλεί για παραχώρηση αίθουσας. Γίνεται τώρα αντιληπτό γιατί επείγεστε να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΤ από το δήμο με 348.000€ για να αποπληρώσετε τα έργα που έχουν γίνει στην αίθουσα των Φιλιατρών. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Αυτά τα έργα έγιναν πώς; Μελετήθηκαν; Ανατέθηκαν; Ποια η δαπάνη; Για τους λόγους αυτούς αλλά και για λόγους συναισθηματικούς αν θέλετε απέναντι στη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας που είχε ιδρύσει τη ΔΕΥΑΚΥ και βλέπει σήμερα να επιχειρείται η μεταστέγαση της, δεν μπορώ να συναινέσω. Ψηφίζω όχι και παρακαλώ τους συναδέλφους να δουν το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σταματία Αλεξοπούλου τονίζει: «Θεωρώ ότι δεν είναι επείγον να συζητηθεί και να αποφασιστεί εν μέσω καραντίνας (διά περιφοράς). Είναι πρέπον να ενημερωθούν οι πολίτες της Τριφυλίας για τις θέσεις και τις απόψεις του κάθε ενός από εμάς. Παρακαλώ όπως αναβληθεί και να συζητηθεί διά ζώσης στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, που ελπίζω να είναι σύντομα. Σε περίπτωση που επιμείνετε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση, εγώ ψηφίζω αρνητικά (όχι)».
Η παράταξη του Δημήτρη Δριμή ανέφερε: « Ψηφίζουμε όχι στο θέμα που αφορά στη ΔΕΥΑΤ. Η ΔΕΥΑΚΥ - ΔΕΥΑΤ είναι ο μεγάλος ασθενής και οικονομική πληγή του δήμου. Οφείλει 2 εκ. περίπου ευρώ στο δήμο, ζήτησε επιπρόσθετα δάνειο 400 χιλ. ευρώ περίπου από το δήμο, εισπράττει και δεν αποδίδει το πολιτιστικό τέλος, κ.ά. Η έδρα μάς μάρανε; Και μάλιστα αλλάζοντας αυθαίρετα τη χρήση της αίθουσας συνεδριάσεων των Φιλιατρών σε γραφεία; Η λειτουργία της ΔΕΥΑΤ κρίνεται αποτυχημένη και αυτό που προτείνουμε και πρέπει να γίνει είναι μια σοβαρή συζήτηση για την εκ νέου οργάνωση ή κατάργησή της».
Υπέρ της απόφασης μεταφοράς της έδρας ψήφισαν οι 7 σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου, η αντιδήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου και ο σύμβουλος της παράταξής της Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος και η σύμβουλος της παράταξής του Μαρία Καλογεροπούλου, ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Κουτρουμπής και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς, "παρών" ψήφισε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και η σύμβουλος της παράταξής του Μαγδαληνή Καμπύλη και όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι κατά.