Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 19:32

Σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου Πύλου - Νέστορος ζητεί η Αποστολοπούλου

Τη δημοτική αρχή να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος με φυσική παρουσία, με όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό, με δύο σοβαρά θέματα, την επαναλειτουργία των σχολείων και τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων, καλεί η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Σοφία Αποστολοπούλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “σε όλη τη διάρκεια των μέτρων δεν έγινε καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε με φυσική παρουσία, αλλά ούτε και με τηλεδιάσκεψη. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις - προτάσεις από όλες τις παρατάξεις”.
Για την επαναλειτουργία των σχολείων παρατηρεί ότι “το άνοιγμα των σχολείων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς” και αφού αναφέρει πως “η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καθαριότητα των σχολείων και η συντήρηση των υποδομών τους είναι αρμοδιότητα των δήμων”, απευθύνει τα ακόλουθα ερωτήματα: “Εχει εξασφαλίσει η δημοτική αρχή τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων; Απολύμανση όλων των σχολείων πριν από την έναρξη, έχει εξασφαλίσει ώστε καθημερινά, όπως προβλέπεται, να υπάρχουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε κάθε σχολείο, σε όλες τις ώρες λειτουργίας; Είναι άμεση ανάγκη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Εχει γίνει συντήρηση των τουαλετών, ειδικά στα δημοτικά, για την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία τους; Υπάρχει επάρκεια στα ταμεία των σχολικών επιτροπών για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια για όλους; Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών στα σχολεία; Οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία να πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής. Το λεωφορείο να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος”.
Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων που πρέπει να εφαρμοστούν, αναφέρει μεταξύ άλλων: 1) Μείωση του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. 2) Απαλλαγή ενοικίων για ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο δήμος, για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και να υπάρξει μείωση στα ενοίκια κατά 40% τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμα. 3) Απαλλαγή ενοικίων για κυλικεία στα σχολεία, δημοτικά γήπεδα κ.α. για όσο διάστημα μένουν κλειστά. Οι σχετικές ΚΥΑ αναφέρουν μείωση κατά 40%, ενώ εμείς προτείνουμε πλήρη απαλλαγή για το διάστημα αυτό. 4) α) Απαλλαγή των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων που έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους, από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας τους. β) Απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινόχρηστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων ), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους”.