Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 15:59

Καλαμάτα: Πρώτη ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου (βίντεο)

 

Μια πρώτη ουσιαστική ενημέρωση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου.

Στη συνάντηση στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” συμμετείχαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων του Ταϋγέτου κι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, για συζήτηση - ενημέρωση επί του προγράμματος (ΟΧΕ) Ταϋγέτου.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι προβλέπονται 25 εκ. ευρώ, από 12,5 εκ. σε Μεσσηνία - Λακωνία και Δήμους Καλαμάτας - Σπάρτης, από τα οποία τα 10 εκ. προορίζονται για δημόσιες επενδύσεις και τα 2,5 εκ. για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Παρατήρησε ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί η Ανω Βέργα και το φαράγγι του Νέδοντα μέχρι την περιοχή Natura.

Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε τον Ταΰγετο ευαίσθητο σημεία της Μεσσηνίας που έχει πολλές προοπτικές και παρατήρησε ότι είναι σημαντικό το τι ζητάει η τοπική κοινωνία με την υποβολή προτάσεων από τα κάτω προς τα πάνω. Προέτρεψε να ενταχθούν λειτουργικά έργα που να συνδέονται μεταξύ τους κι επεσήμανε ότι στόχος είναι να ξαναζωντανέψει ο Ταΰγετος και να γίνει ελκυστικός για επενδυτές.

Η διευθύντρια Προγραμματισμού του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη παρουσίασεδεδομένα του προγράμματος, τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν κι έδωσε στοιχεία σχετικά με το δημογραφικό, το χωροταξικό, τα οικιστικά και άλλα προβλήματα της ευρύτερης ζώνης αναφοράς.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων εκπροσώπων Κοινοτήτων και φορέων του Ταϋγέτου.