Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 11:28

Ξεκινούν οι διαδικασίες για Κέντρα Φροντίδας στο Δήμο Καλαμάτας

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΗΦ) και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που προγραμματίζει να ιδρύσει και να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας, με χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου την Τετάρτη, σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, ενέκρινε την υποβολή προτάσεων για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΗΦ για ΑΜΕΑ, προϋπολογισμού 1.647.944 ευρώ και ΚΗΦΗ, προϋπολογισμού 898.432 ευρώ.

1) Το Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες αποτελεί μονάδα ημερήσιας φροντίδας και παραμονής ατόμων που έχουν μόνιμες ή προσωρινές βλάβες, ανικανότητες, αδυναμίες, αναπηρίες ή συνδυασμό των παραπάνω, που προέρχονται από φυσική, ψυχική ή νοητική ανεπάρκεια, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους προσφέροντας υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Το Κέντρο προβλέπεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει σε ισόγειο κτήριο, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στην οδό Αγίου Γεωργίου 42.

Το έργο της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, κόστους 1.440.000 ευρώ, περιλαμβάνει δύο ακόμα υποέργα: Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου, κόστους 170.000 ευρώ. Προμήθεια ειδών εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου, 37.944 ευρώ.

2) Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.λπ.), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον, που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα, που έχει αναλάβει.

Το Κέντρο προβλέπεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, στην οδό Θουκυδίδου 2 και Καμβύση.

Το έργο της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κόστους 697.320 ευρώ, περιλαμβάνει δύο ακόμα υποέργα: Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου, κόστους 168.5000 ευρώ. Προμήθεια ειδών εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου, 32.612 ευρώ.