Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 20:29

Καλαμάτα: Τα αρχαία της Υπαπαντής στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητούν 20 των μειοψηφιών

Να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για συζήτηση το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής, ζητούν από τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Πολίτη, με γραπτό τους αίτημα 20 σύμβουλοι των μειοψηφιών.

Παρακαλούν, μάλιστα, τον πρόεδρο να προσκαλέσει στη συζήτηση του σημαντικού αυτού θέματος, τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση και τον μελετητή - αρχιτέκτονα Γιώργο Αλμπάνη.

Σημειώνουν ότι “το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της πόλης μας το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων” και κάνουν λόγο για “το πάνδημο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για το σημαντικό αυτό ζήτημα και τη δημιουργία διαδικτυακά κίνησης με περίπου 3.000 υπογραφές υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής”.
Το έγγραφο αίτημα υπογράφουν όλοι οι σύμβουλοι από τις παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Μαρ. Οικονομάκου, Μάκαρη και Κουζή, εκτός από τον Ανδρέα Καραγιάννη και τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο. Από τις μειοψηφίες δεν το υπογράφουν, ακόμα, οι δύο σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Αναλυτικά στο έγγραφο αίτημα αναφέρεται:
“Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη της πόλης μας το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων, που έχουν από το παρελθόν εντοπισθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του χώρου της πλατείας του Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος.
Αφού λάβαμε λοιπόν υπόψη μας: 1. Το πάνδημο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για το σημαντικό αυτό ζήτημα. 2. Τη δημιουργία διαδικτυακά κίνησης με περίπου 3.000 υπογραφές υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής. 3. Τις δηλώσεις της κ. υπουργού Πολιτισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πόλη μας αναφορικά με το ζήτημα και τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν. 4. Τις απόψεις προσωπικοτήτων σχετικά με την ανάγκη αποκάλυψης και ανάδειξης των αρχαίων που έγιναν γνωστές από τα ΜΜΕ. 5. Τις δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη Πελοποννήσου αναφορικά με την τύχη της χρηματοδότησης του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Γ’ φάση (Πλ. Υπαπαντής)» που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΠΕΠ Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ).
Ζητάμε: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 67 παραγρ.2 του Ν.3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρ. 74 του ν. 4555/2018 να φέρετε άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με τίτλο “Ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας του Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος της Καλαμάτας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ’ φάση (Πλ. Υπαπαντής)»”. Για την πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση του Δ.Σ., αλλά και των συνδημοτών μας, παρακαλούμε να προσκαλέσετε, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, τον επίτιμο δημότη Καλαμάτας εγνωσμένου κύρους καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη επικεφαλής των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, τη διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση, τον εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου που συνέταξε τη μελέτη της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ φάση-Πλ. Υπαπαντής) αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Αλμπάνη και έναν εκπρόσωπο της διαδικτυακής κίνησης υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων της πλ. Υπαπαντής”.
Το αίτημα υπογράφουν οι σύμβουλοι: Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης, Τόνια Κουζή, Μαρία Αγγελή, Χρήστος Αναστασόπουλος, Ελένη Γκλεγκλέ, Βασίλης Κανάκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Λεωνίδας Λιάππας, Μαρία Μαλαπάνη, Δημήτρης Μπάκας, Σταμάτης Μπεχράκης, Στάθης Σταματόπουλος, Γιώργος Σωφρονάς, Κώστας Τσαπόγας, Δημήτρης Φαββατάς, Παναγιώτης Χειλάς, Γιάννης Χριστόπουλος.