Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 15:24

Δήμος Καλαμάτας: Δεν πάνε στη διαπαραταξιακή Κοσμόπουλος, Τζαμουράνης και Κουζή


Δεν πάνε ούτε σήμερα στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τα αρχαία της Υπαπαντής, οι επικεφαλής των παρατάξεων “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος, “Πρότυπος Δήμος” Βασίλης Τζαμουράνης και “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, επιμένοντας στην αποχή τους από τις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Σε κοινή τους δήλωση οι Β. Κοσμόπουλος και Β. Τζαμουράνης επισημαίνουν ότι “η συνεδρίαση γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς και προσχηματικούς λόγους” και δηλώνουν πως σέβονται και τιμούν την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η Τ. Κουζή παρατηρεί ότι “αν ο δήμαρχος θεωρεί, τελικά, το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής τόσο σοβαρό, οφείλει να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας όποιο θεσμικό πρόσωπο ή φορέα χρειάζεται”, υπογραμμίζοντας πως “είναι καιρός να σταματήσει τους εκβιασμούς”.
Αναλυτικά στην κοινή τους δήλωση οι Β. Κοσμόπουλος και Β. Τζαμουράνης σημειώνουν: “Εχουμε τονίσει ότι ο ρόλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεν είναι η απλή πληροφόρηση (εκτός εκτάκτων περιπτώσεων) των επικεφαλής των παρατάξεων για διάφορα θέματα που αφορούν το δήμο, κάτι άλλωστε που μπορεί κάλλιστα να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η ανταλλαγή απόψεων για αυτά πριν την εισαγωγή τους για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Για να υπάρξει όμως ανταλλαγή απόψεων απαιτείται εκτός από την ημερήσια διάταξη, εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ώστε να είναι εφικτή η προετοιμασία των επικεφαλής των παρατάξεων και τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων. Οσο δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις αυτές κρίνουμε περιττή την παρουσία μας στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή και γι’ αυτό άλλωστε δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της. Θεωρούμε ότι η πρόσκληση του κ. δημάρχου για συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με θέμα την «Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής» με την παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αύριο (σήμερα) στις 6 το απόγευμα, μία μόλις ώρα πριν από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας στα Γιαννιτσάνικα, αλλά και μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς και προσχηματικούς λόγους. Αλλωστε τι μπορεί να συζητηθεί στο ασφυκτικό διάστημα των τριών τετάρτων για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
Είναι αυτονόητο ότι θα απέχουμε και από αυτή τη συνεδρίαση. Δηλώνουμε ότι σεβόμαστε και τιμούμε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά και προφανώς η απουσία μας από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή δεν συνιστά απαξία προς το πρόσωπό της. Προσδοκούμε μάλιστα την παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος”.
Στην ανακοίνωσή της η Τ. Κουζή παρατηρεί: “Πριν δυόμισι μήνες είχαμε ξεκαθαρίσει ότι «Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής θα παίρνει μέρος μόνο σε θεσπισμένα όργανα και σε συναντήσεις ουσίας». Ο δήμαρχος Καλαμάτας επιμένει να συγκαλεί σε συνεδριάσεις ένα άτυπο όργανο, χωρίς καμία θεσμική υπόσταση, χωρίς κανένα κανονισμό λειτουργίας, βαθιά αντιδημοκρατικό μιας και αποκλείεται κάθε άλλος δημοτικός σύμβουλος πλην των επικεφαλής, που λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς να εξασφαλίζεται καμία δημοσιότητα και του οποίου οι συζητήσεις και οι “αποφάσεις” δεν έχουν οποιαδήποτε βαρύτητα.
Αν ο δήμαρχος θεωρεί, τελικά, το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής τόσο σοβαρό, οφείλει να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας όποιο θεσμικό πρόσωπο ή φορέα χρειάζεται και εκεί να γίνει τόσο ενημέρωση όσο και συζήτηση με τον πλέον επίσημο και θεσμοθετημένο τρόπο. Είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη διαχείριση του θέματος και καιρός είναι να σταματήσει τους εκβιασμούς, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως είναι οι "διαπαραταξιακές" και να μετακινεί την ευθύνη στις μειοψηφίες, οι οποίες παρόλα αυτά προσπαθούν να φέρουν έστω και μόνες τους το θέμα προς συζήτηση. Ο δήμαρχος πρέπει επιτέλους να αρχίσει να σέβεται το Δημοτικό Συμβούλιο και το ρόλο του και να αντιληφθεί ότι είναι το μόνο όργανο διοίκησης του δήμου και μόνο εκεί μπορεί να συζητάει τα σοβαρά θέματα της πόλης”.