Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 09:55

Καλαμάτα: Ο Βασιλόπουλος ενημερώθηκε από την Μηλίτση - Ανάπλαση και αρχαία μπορεί να συνυπάρξουν (βίντεο)

Θετική προοπτική για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής άνοιξε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή της Πέμπτης, με τη συμμετοχή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση.

“Η κ. Μηλίτση μας είπε ότι μπορεί να γίνει και ανάπλαση και μερική ανασκαφή. Αυτό είναι ένα στοιχείο σημαντικό” επεσήμανε σε χθεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και διαβεβαίωσε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αρχαία, με τη συμμετοχή των ειδικών.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως θα ζητήσει συνάντηση και με τον κ. Θέμελη και παρατήρησε ότι “θα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας εμείς και να δούμε τι προτείνει ο κάθε συνδυασμός και ποια είναι τα σημεία σύγκλισης”.
Αναλυτικά, απαντώντας σε ερωτήσεις μας, με αφορμή τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε:

“Αντιμετωπίζουμε το θέμα με σοβαρότητα και ψυχραιμία, όχι εν θερμώ. Είχα στείλει έγγραφο στην υπουργό, που ενημέρωνα για την κινητοποίηση από ομάδα συμπολιτών μας και τη ρωτούσα αν έχει αλλάξει κάτι στην προσέγγιση του υπουργείου για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής. Συνέχισα με τη Διαπαραταξιακή, γιατί έχει σημασία να ακούμε τους ειδικούς, το υπουργείο Πολιτισμού και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Δεν ήρθαν όλες οι παρατάξεις και αυτό τους χρεώνεται.

Να μην καλυπτόμαστε πίσω από πολιτικές σκοπιμότητες και εγωισμούς, αλλά πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας. Υπάρχουν δυνατότητες απ’ ό,τι μας είπε. Ακούμε, δε βιαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και θα μιλήσουμε όταν έρθει ο καιρός και αφού έχουμε ακούσει συνολικά τους ειδικούς. Θα ζητήσω να συναντηθώ και με τον κ. Θέμελη, για να μου εκφράσει την άποψή του.

Η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση θα γίνει σε 6 μέχρι 9 μήνες. Εχουμε το χρόνο να δούμε τι πρέπει να γίνει, αν πρέπει να υπάρξει δεύτερο υποέργο μέσα στο ίδιο το έργο ή αν θα πρέπει να γίνει οτιδήποτε άλλο.
Το βασικό είναι να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια και 23 μελετητικά. Βασικό είναι να συνεχιστεί η ανάπλαση, βασικό ενδεχομένως είναι να ακούσουμε και τον κόσμο τι ζητά, αλλά να ακούσουμε κυρίως τους ειδικούς.

Η κ. Μηλίτση μας είπε ότι μπορεί να γίνει και ανάπλαση και μερική ανασκαφή. Αυτό είναι ένα στοιχείο σημαντικό.

Η πλατεία πρέπει να πάψει να είναι ένας ατελείωτος χώρος στάθμευσης. Δεν μπορούμε να μπούμε σε συστηματική αστική ανασκαφή που να γκρεμίσουμε τα πάντα, χωρίς να έχουμε χρονοδιάγραμμα, χωρίς να ξέρουμε το κόστος.

Ας ακούσουμε όλους τους ειδικούς. Θα αποφασίσουμε εφόσον έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα. Ηταν λάθος το ψήφισμα που ήρθε, μην προσπαθούμε ο ένας να προλάβει τον άλλον για να δείξει ότι αυτός κινήθηκε. Το αποτέλεσμα μετράει.
Θα γίνει Συμβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου και θα καλέσουμε τους ειδικούς. Για μένα και αυτό βιαστικό είναι, δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η βιασύνη. Θα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας εμείς και να δούμε τι προτείνει ο κάθε συνδυασμός και ποια είναι τα σημεία σύγκλισης.

Μια πολιτική απόφαση δεν λέει τίποτα, πρέπει να έχουμε δεδομένα επιστημονικά. Το αρμόδιο όργανο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι η Οικονομική Επιτροπή, όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει αν ένα έργο θα σταματήσει, θα ξεκινήσει, θα κατατεθεί μελέτη ή οτιδήποτε άλλο. Το Συμβούλιο μιλάει μόνο πολιτικά”.

Γ.Σ.