Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 08:20

Απολογισμός Αλειφέρη: Ανάγκη για συνεργασία και με άλλες παρατάξεις (βίντεο)

Στοιχεία για τις δράσεις του Δήμου Καλαμάτας στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε χθες η αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Ελένη Αλειφέρη, στον απολογισμό της για τον πρώτο χρόνο της δημοτικής αρχής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία της με τη δημοτική αρχή, είπε ότι δεν είναι εύκολες οι συνεργασίες, παρατήρησε πως θα υπάρχει συνεργασία όσο υπηρετείται μια προσπάθεια στο δήμο, και ευχήθηκε “μακάρι να συνεργαστεί η δημοτική αρχή και με άλλες παρατάξεις. Οσοι περισσότεροι συνεργαστούν τόσο το καλύτερο για τον πολίτη”.

Αναφερόμενη στο μέτωπο του τουρισμού, η κ. Αλειφέρη υπογράμμισε ότι ελήφθησαν πρωτοβουλίες και αποφάσεις, προκειμένου με οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο αλλά και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο να υπηρετηθεί η τουριστική προβολή του δήμου. “Τον σκοπό αυτό άλλωστε καλύπτει και η διευρυμένη Επιτροπή Τουρισμού που συστήθηκε από τους πρώτους μήνες ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο, η αρμόδια αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης οδήγησαν το δήμο σε επαναπροσέγγιση των θεμάτων προβολής, χωρίς αυτό να τροποποιεί την υπηρέτηση της βασικής στόχευσης που έχει τεθεί και που με μεγαλύτερη ένταση αναμένεται τους επόμενους μήνες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που ψηφιακά έγινε υπό αυτές τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, ενώ είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου.

Κατά τον απολογισμό της, η αντιδήμαρχος εστίασε επίσης στα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Είπε ότι “είναι ξεκάθαρη η βούληση που ο δήμος έχει για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα αποτελούν μέρος της οικονομίας αλλά κυρίως της ταυτότητας της περιοχής μας”.

Ακόμα, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην υποστήριξη, από το δήμο, πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν φορείς του αγροτικού κόσμου. Σημαντικό κεφάλαιο είπε ότι αποτελούν επίσης οι πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις κ.ά. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι “συμμετέχουμε και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια της ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα και τη συμμετοχή των Μεσσηνίων παραγωγών στο φορέα Εθνικής Εμβέλειας”.

Οσον αφορά το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων ενημέρωσε: “Συνολικά τον τελευταίο χρόνο διατέθηκαν περίπου 3 τόνοι ζωοτροφή. Τον τελευταίο χρόνο παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε (ανάκληση άδειας μοναδικού ενδιαιτήματος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων για δύο μήνες, περιοριστικά μέτρα για την μη μετάδοση της Covid-19, κλπ.), διαχειριστήκαμε, περισυλλέξαμε, στειρώσαμε, εμβολιάσαμε, περιθάλψαμε και καταγράψαμε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 αδέσποτα σκυλιά, 29 γάτες και περισσότερα από 60 κουτάβια, πολλά από τα οποία στη συνέχεια δόθηκαν για υιοθεσία και τα υπόλοιπα επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Εως σήμερα όλα τα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουν δοθεί περισσότερα από 100 ζώα για υιοθεσία.

Το 2019 ο Δήμος Καλαμάτας δαπάνησε 75.987,20 ευρώ για τη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εκ των οποίων 19.964 ευρώ για την προμήθεια ζωοτροφών, 4.931,48 ευρώ για την προμήθεια συσκευασιών συλλογής περιττωμάτων, 5.598,60 ευρώ για την περισυλλογή και την μεταφορά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, 18.897,60 ευρώ για την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιωτικό αδειοδοτημένο ενδιαίτημα, 24.610,28 ευρώ για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και 1.985,24 ευρώ για την φιλοξενία επικίνδυνου - επιθετικού δεσποζόμενου ζώου μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Για τα παραπάνω 75.987,20 ευρώ που ξόδεψε ο Δήμος Καλαμάτας το 2019, έλαβε χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ποσό των 7.557,50 ευρώ”.