Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 15:34

Απολογισμός Μπασακίδη: “Ανάπτυξη ευρηματικών και καινοτόμων σκέψεων” (βίντεο)


Στον ψηφιακό δήμο, στα πολεοδομικά ζητήματα και στα μεγάλα έργα του Δήμου Καλαμάτας αναφέρθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Εργων, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νίκος Μπασακίδης, κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής.


“Στην Καλαμάτα διαθέτουμε υποδομές, που ευρηματικές και καινοτόμες σκέψεις θα μπορούν να αναπτυχθούν, και ως δημοτική αρχή θα υποστηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Καινοτομία παντού” παρατήρησε ο κ. Μπασακίδης.
Ανέφερε ότι “στην υγειονομική κρίση ο δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν εξ αποστάσεως, εξοικειωμένοι πλέον με νέα κανάλια επικοινωνίας. Λειτουργήσαμε και ήμασταν δίπλα στον πολίτη λόγω των ψηφιακών υποδομών και των υπηρεσιών που έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί”.


Για τα πολεοδομικά ζητήματα ανέφερε ότι “η επέκταση του σχεδίου πόλης, ανατολικά προς την απόληξη της Κρήτης και δυτικά προς τον Κορδία, η τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων του σχεδίου του 1905 και των πρόσφατων επεκτάσεών του, καθώς και η κατασκευή έργων υποδομής για την οικοδόμηση των νεοενταχθέντων στο σχέδιο περιοχών, είναι οι άξονες στους οποίους εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε, ώστε να υποστηριχθεί η ανοδική πορεία της πόλης”.
Παρατήρησε πως “με την προώθηση της ολοκλήρωσης των μελετών της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας, της Ανατολικής Παραλίας και σύντομα του Κορδία, ο δήμος θα αποκτήσει επιπλέον πολεοδομημένη γη που θα εκτείνεται σε όλο το παράκτιο μέτωπο”.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι “παράλληλα προωθείται η καταχώρηση της πράξης εφαρμογής της Κηπούπολης στο Κτηματολόγιο, που μαζί με τα πυκνοδομημένα της Ανατολικής Παραλίας θα εισφέρουν προς οικοδόμηση πλέον των 300 στρεμμάτων γης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Πόλης του 1905, έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις αναλογισμού της Ψαρών, της Βουλγαροκτόνου και του συμπλέγματος δρόμων της οδού Κορώνης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πράξεις αναλογισμού, στις οδούς Παλιγγενεσίας, Θεμιστοκλέους και του συμπλέγματος των οδών Σταδίου και Μεγ. Αλεξάνδρου και έχει προγραμματιστεί η έναρξη των πράξεων στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Χρ. Σμύρνης και Μπουμπουλίνας”.
Πληροφόρησε, επίσης, ότι “μετά από την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, έχουν προταθεί προς ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα 2021 η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής στην περιοχή των 110 στρεμμάτων δυτικά της Αρτέμιδος, καθώς και οι διανοίξεις της οδού Ψαρών, της Δράκου, της Ι. Ψαρρέα, ανωνύμου οδού στα Ακοβίτικα, και στην ανατολική γειτονιά των οδών Κυναιγείρου, 9ου Συντάγματος και Ωκεανού, Κλεισθένους, Μαρινάτου κλπ.”.


Οσον αφορά την υλοποίηση και το σχεδιασμό των έργων, ο κ. Μπασακίδης είπε ότι “αυξάνοντας κατά 50% τις αρχικές πιστώσεις του τεχνικού προγράμματος του 2020 και εν μέσω διοικητικών δυσλειτουργιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί το 72% των συγχρηματοδοτούμενων έργων και αναμένεται έως το τέλος του έτους η απορροφητικότητα αυτών να ξεπεράσει το 40%”.
Αναφέρθηκε στα 32 έργα με προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ για αναπλάσεις, υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, για το οδικό δίκτυο, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.


Είπε ότι “έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η ένταξη και χρηματοδότηση τεχνικών έργων 7 εκ. ευρώ, ενώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί για τρία χρόνια η λειτουργία των ΚΗΦΗ και ΚΔΗΦ, με προϋπολογισμό 2,14 εκ. ευρώ”.
Ολοκληρώνοντας, παρατήρησε ότι “σε αναμονή της κυβερνητικής πρότασης για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα, και με την πεποίθηση ότι η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα αποτελεί μαζί με το παράκτιο μέτωπο τις περιοχές-τοπόσημο της πόλης που χρήζουν παρεμβάσεων, στο νέο τεχνικό πρόγραμμα 2021, που θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, έχουν εγγραφεί παρεμβάσεις για έργα και μελέτες που αφορούν: Την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές έως το Πεταλίδι. Την επέκταση της πόλης ανατολικά και δυτικά. Την κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή δυτικά της Αρτέμιδος. την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Θουρία. Τη διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις γειτονιές της πόλης ως σημείων συνάντησης. Την ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου. Διανοίξεις οδών σε όλη την πόλη, με παράλληλη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων”.