Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 09:30

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: 4 μέτωπα δράσης για την ασφάλεια στην περιοχή

 

Η Μεσσήνη και η Πιπερίτσα θα αστυνομεύονται επαρκώς μέχρι να περάσει η κρίση και να επιστρέψει η περιοχή στην κανονικότητα.

Μετά θα κληθούν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για να πάρουν μέτρα, ώστε να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία και την ανοχή. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, προτείνοντας παράλληλα 4 μέτωπα δράσης, τα οποία θα τεθούν μελλοντικά σε διαβούλευση.

Η δημοτική αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος χθες το μεσημέρι με μοναδικό θέμα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Η συνεδρίαση έγινε στη σκιά των γεγονότων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες: τον πυροβολισμό από 63χρονο στην Πιπερίτσα, ο οποίος σκότωσε έναν 18χρονο Ρομά, ενώ ακολούθησαν βανδαλισμοί από Ρομά στη Μεσσήνη και την Πιπερίτσα, αποκλεισμοί δρόμων και πετροπόλεμος με την Αστυνομία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη συζήτηση απείχαν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και τ. δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης, οι οποίοι απέστειλαν εγγράφως τις θέσεις τους στα μέσα ενημέρωσης δικαιολογώντας γιατί δεν συμμετείχαν.

ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο δήμαρχος στην αρχή της τοποθέτησής του σημείωσε πως το ζήτημα της παραβατικότητας είναι βαθιά πολιτικό και ο ρόλος της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι να καταγράφει και να αναδεικνύει τα προβλήματα, ασκώντας πίεση στους αρμόδιους για τις λύσεις. Τόνισε πολλές φορές πως η πόλη δεν κινδυνεύει, χαρακτηρίζοντας ανεγκέφαλους όσους διαδίδουν πως οι κάτοικοι βιώνουν μια κατάσταση τρομοκρατίας. “Είμαι ευχαριστημένος γιατί η πόλη λειτούργησε”, ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του δημάρχου, ο οποίος επέμεινε στη θέση ότι η κοινωνία της Μεσσήνης δεν ζει υπό καθεστώς ομηρίας και φόβου.

Ο πρόεδρος της Πιπερίτσας Δημήτρης Δημητρούλιας εξέφρασε πάντως την ανησυχία του και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς, γιατί δέχτηκαν απειλές για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Η κοινότητα άλλωστε ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις, ενώ υπέγραψαν και το ψήφισμα σχετικά με την παραβατικότητα, που είχαν εκδώσει πριν από ένα χρόνο τα χωριά του κάμπου του Δήμου Καλαμάτας.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΩΠΑ ΔΡΑΣΗΣ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης επέμεινε στην ανάγκη διαχείρισης, σε πρώτη φάση, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και στην αποκλιμάκωση της έντασης. Είπε ότι για το διάστημα αυτό ζήτησε και πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει έντονη αστυνόμευση για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Το επόμενο βήμα είναι να πιέσουν για να παρθούν μόνιμα αστυνομικά μέτρα, αλλά και να γίνουν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη και οι παραβάτες να τιμωρούνται. Σε αυτό, μετά και από παρεμβάσεις αντιδημάρχων, επικεφαλής μειοψηφιών και συμβούλων, θα ζητηθεί η συνδρομή των βουλευτών του νομού, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δικαιοσύνης. Ο δήμαρχος μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια πρωτοβουλία δημάρχων μέσω της ΚΕΔΕ για συντονισμένες ενέργειες προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Ενα ακόμα μέτωπο δράσης θα είναι από πλευράς δήμου η πίεση για διασύνδεση των επιδομάτων προς τους Ρομά με τη νομιμότητα, ώστε να μην μπορούν οι παραβατικές οικογένειες να λαμβάνουν επιδόματα, ή να μην υπάρχει επιλογή να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Επίσης, μέσω της Περιφέρειας θα αναζητηθούν προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά, ενώ ήδη ο δήμος έχει δρομολογήσει προγράμματα ομαλής ένταξης του πληθυσμού ευαίσθητων ομάδων στην κοινωνία, με την εκπαίδευση διαπραγματευτών από τον προσεχή Ιανουάριο.

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος άφησε αιχμές για αυτούς που έλειψαν από το Δημοτικό Συμβούλιο συνειδητά, όπως τόνισε, χαρακτηρίζοντας παράλογο και πρωτόγνωρο το να απουσιάζουν από μια τέτοια συνεδρίαση που οι ίδιοι είχαν παλιότερα απαιτήσει. Μίλησε μάλιστα για πλήρη ανευθυνότητα κάποιων εκ των απόντων και για ένδεια προτάσεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης ο οποίος εστίασε στο σήμερα και στην ανάγκη, όσο διαρκεί η κρίση, “να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ηρεμία σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο κόσμος”. Και πρόσθεσε ότι “ο δήμος εκπροσωπεί τους δημότες, εμείς πρέπει να βγούμε μπροστά και να τους προστατέψουμε”. Επίσης, συμφώνησε να τεθούν οι θέσεις που διατύπωσε νωρίτερα ο δήμαρχος σε διαβούλευση, και όταν πλέον ηρεμήσουν οι καταστάσεις και έχουν καταλήξει στα μέτρα που πρέπει να παρθούν στη συνέχεια, να γίνει μια μεγάλη συνεδρίαση παρόντων των βουλευτών του νομού, αξιωματικών της Αστυνομίας, εκπροσώπων της Περιφέρειας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Πρότεινε επίσης την άμεση ενεργοποίηση των Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για εγκληματικότητα και όχι παραβατικότητα, από μερίδα Ρομά, που ενισχύεται από κάποιους οι οποίοι κερδίζουν από τα κλεμμένα σίδερα ή τα χρυσαφικά, αλλά και τα όπλα και τα ναρκωτικά που εμπορεύονται οι Ρομά. Καταφέρθηκε επίσης κατά της αυτοδικίας και ζήτησε την εφαρμογή των νόμων, διαπιστώνοντας ότι δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει.

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ζήτησαν εντονότερη αστυνόμευση και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, με την προώθηση αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα. Βέβαια δεν έλειψαν και οι φωνές για… αστυνομικούς σταθμούς σε κάθε χωριό…

Ειδικότερα, το λόγο πήραν (με τη σειρά όπως μίλησαν): Γιώργος Στραβόλαιμος ο οποίος εστίασε στην ευαισθητοποίηση της κεντρικής εξουσίας, Γιάννης Μπρατσιάκος που αναφέρθηκε σε απογύμνωση των Τμημάτων και Σταθμών της Αστυνομίας, καθώς και οι Κώστας Μαλιώτης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Καλοφωλιάς και Ελένη Τσέλιου, ο Νίκος Ρούτσης ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους υπάλληλους του δήμου οι οποίοι επέβαιναν στο απορριμματοφόρο και δέχτηκαν προπηλακισμό από Ρομά. Στη συνέχεια ο Τάσος Παπαγεωργίου, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να χτυπηθεί η φτώχεια, η ανέχεια και ο αναλφαβητισμός των Ρομά και ειδικά των γυναικών, σχολίασε ότι αστυνομικοί τούς κοιτούσαν να καταστρέφουν και να απειλούν, και δεν έχουν όλοι κληθεί στην εισαγγελέα. Κάτι που, όπως είπε ο ίδιος, βοηθάει να γίνονται ασύδοτοι, γιατί η εξουσία δεν δείχνει την πυγμή που θα έπρεπε.

Το λόγο πήραν ακόμη οι Γιώργος Δαβίλλας, Νίκος Ξενόγιαννης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ακολούθησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων: Δημήτρης Δημητρούλιας πρόεδρος της Πιπερίτσας, Νίκος Ρούτσης της Μεσσήνης, Παναγιώτης Αποστολόπουλος της Πιλαλίστρας, Ηλίας Χαραλαμπόπουλος του Καρτερολίου, Κυριάκος Πατρινιός του Μαυροματίου, οι οποίοι εστίασαν στις ευθύνες της Πολιτείας, ζήτησαν από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσουν τους νόμους, ενώ έκαναν λόγο για αυστηροποίηση των ποινών και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Τέλος, μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας είναι… καριερίστες και η Αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της, δηλαδή δεν εφαρμόζει τους νόμους. Είπε ακόμη ότι το βράδυ της Δευτέρας αστυνομικοί έβλεπαν Ρομά να σπάνε και δεν αντέδρασαν.

ΑΠΕΙΧΕ Ο ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Μετά τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, γνωστοποίησε ότι θα απέχει και ο επικεφαλής του συνδυασμού "Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης” και γραμματέας του Σώματος, Γιάννης Λάσκαρης.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, απέστειλε επιστολή όπου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα συμμετείχε, προτείνοντας παράλληλα τι θα έπρεπε να γίνει για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και προβάλλοντας ως λύση τη λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας, καθώς και τη δημιουργία Κέντρων Στήριξης Ρομά και ενός “Παρατηρητηρίου Πολιτών”.

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω επιστολή ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Γιάννης Λάσκαρης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “δεν συμμετέχει σε ένα συμβούλιο που εξυπηρετεί μόνο εντυπώσεις”. Υποστηρίζει ότι “λειτουργούμε με τακτικές που και στο παρελθόν δεν απέδωσαν ενώ παράλληλα απομακρυνόμαστε από το πρόβλημα και τους πολίτες”. Επίσης, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι “άργησε ένα χρόνο να ασχοληθεί με όρους συνεργασίας στο σοβαρό ζήτημα της παραβατικότητας”. Και “το αποτέλεσμα ήταν να κρυφτεί η αυτοδιοίκηση πίσω από δυνάμεις καταστολής προκειμένου να προστατευτεί η πόλη την ίδια ώρα που συμπολίτες μας ζούσαν και ζουν καταστάσεις «ομηρίας»”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ

Ο ίδιος προτείνει “τη σύσταση λειτουργίας Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας που θα λειτουργεί ως όργανο γνωμοδοτικό-συμβουλευτικού χαρακτήρα”, το οποίο σύμφωνα με την πρόταση του δημοτικού συμβούλου θα καταγράφει και θα μελετά την παραβατική συμπεριφορά με επιστημονικό προσωπικό και με τη συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες. Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει “να στοχεύουμε στη συνύπαρξη των Ρομά με την υπόλοιπη κοινωνία μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, που θα περιλαμβάνει το ενταξιακό σχολείο, την απασχόληση, τη στέγαση, τις υποδομές, τη συμμόρφωση στους νόμους. Η δημιουργία Κέντρων Στήριξης Ρομά και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να είναι και αυτά μέρος του σχεδιασμού”.

Τέλος προτείνει στην πόλη της Μεσσήνης “τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Πολιτών που να καταγράφονται τα προβλήματα, να ακούγονται και να στηρίζονται ψυχολογικά τα θύματα της παραβατικότητας, αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού”.

Ν.Κ.