Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 10:46

Βασιλόπουλος σε Σκρέκα για αποκατάσταση στη Μαραθόλακκα (βίντεο)

Τη συνδρομή του υπουργείου για την αποκατάσταση του χώρου της Μαραθόλακκας ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος από τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε συνάντησή τους την Τρίτη στο υπουργείο.

Στη συνάντηση τους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, συζητήθηκαν, ακόμα, ζητήματα για τη διαχείριση απορριμμάτων, την πολεοδομική μελέτη Βέργας, την αστική ανάπτυξη και τα διατηρητέα.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υπουργό για όσα υλοποιεί ο δήμος στον τομέα του Περιβάλλοντος και σ’ αυτούς της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Σε σχέση με το περιβάλλον, ο δήμος υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, είναι σε λειτουργία μονάδα κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων, συντάσσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αναζωογόνηση περιοχών του αστικού χώρου της πόλης, ενώ σε εξέλιξη είναι η σταδιακή ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας, η σύνταξη ενός γεωχωρικού χάρτη δεδομένων (GIS), η κατασκευή στις γειτονιές της πόλης μικρών χώρων πρασίνου (“πάρκα τσέπης”) και η ανάπλαση δρόμων της εμπορικής ζώνης.
Αναλυτικά, έγινε συζήτηση για τις εν εξελίξει πολεοδομικές μελέτες του δήμου και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Βέργας που είναι προς έγκριση στο ΣτΕ. Επίσης, για τις διεκδικήσεις του δήμου στον τομέα της ενέργειας, μέσω της υποστήριξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων του δήμου για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το ΣΦΗΟ, για τη διαχείριση της ενέργειας και φυσικών πόρων (νερό), με έξυπνες συσκευές κ.ά.

 

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΠΟΛΙΣ”
Ενα από τα προγράμματα που ο δήμος ενδιαφέρεται να ενταχθεί και στο πλαίσιο αυτό γίνεται η σχετική προετοιμασία είναι το πρόγραμμα “Πόλις”, το οποίο κι αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Δήμος Καλαμάτας, δεδομένου ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προετοιμάζει την πρότασή του, καθώς έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το “Διάζωμα” για την υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης, τουρισμού και πολιτισμού. Η φιλοσοφία τού “Πόλις” περιλαμβάνει αστικές παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα. Ακόμα, ο δήμαρχος έθεσε το ζήτημα αξιοποίησης των δυνατοτήτων του προγράμματος “Ηλέκτρα” για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, με έμφαση να δίνεται στα σχολικά κτήρια (18ο Δημοτικό Σχολείο και άλλα).
Οσον αφορά τα διατηρητέα, ζήτησε την ενεργοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση ενός ζητήματος που για χρόνια αναζητά λύσεις.
Τέλος, ο δήμαρχος συζήτησε με τον υπουργό το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και την υποστήριξη για την ανάδειξη πράσινων σημείων στην πόλη. Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά στην περιοχή της Μαραθόλακκας, όπου και συζητήθηκε η αποκατάσταση του χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου σε επίπεδο μελέτης και χρηματοδότησης, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για ένα σημαντικό και κρίσιμο για το δήμο έργο. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση αμέσως μετά την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.