Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 19:10

Την 1η Μαρτίου συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Την 1η Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συζητήσει για το νέο εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.


Αυτό διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι “είμαστε πολιτικό όργανο”, συμφωνώντας για την ανάγκη της συζήτησης και της κατάθεσης απόψεων, με επικεφαλής και συμβούλους των μειοψηφιών.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα ψηφίσματα συμβουλίων και προέδρων κοινοτήτων του δήμου, στα οποία εκφράζονταν οι αντιρρήσεις τους με το νομοσχέδιο των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση και κυρίως με την κατάργηση κοινοτήτων και της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή τους.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας με το ψήφισμά του (και ψήφισμα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας) ζητεί: “Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινοτήτων. Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις κοινότητες. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων αυτοδιοίκησης”.
Τα συμβούλια 8 άλλων κοινοτήτων (Αριος, Θουρίας, Μικρομάνης, Αμμου, Αλωνίων, Ανεμόμυλου, Λαδά, Πηγών) ζητούν “να συνεχιστεί η διαδικασία εκλογής των συμβουλίων σε ξεχωριστή κάλπη. Ο πρόεδρος και το συμβούλιο να αποφασίζει για την κοινότητα στα μικρά έργα και να εισηγείται τα μεγάλα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Οικονομική Επιτροπή. Οι κοινότητες να έχουν έναν προϋπολογισμό μέρος της ΣΑΤΑ ανάλογα με τον πληθυσμό και τα έσοδα της κάθε κοινότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα”.
Στις τοποθετήσεις τους ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και η επικεφαλής της “Πρωτεύουσας Δύναμης” Ελένη Αλειφέρη τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο δήμαρχος υιοθέτησε και την άποψη της κυβέρνησης που υποστηρίζει πως είναι αντισυνταγματική η ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες. Επικεφαλής και σύμβουλοι των μειοψηφιών (Βασίλης Κοσμόπουλος, Γιώργος Σωφρονάς, Ελένη Γκλεγκλέ, Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Νιάρχος) ζήτησαν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και σοβαρό ρόλο στις κοινότητες, ενώ ο τελευταίος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει απλή αναλογική.
Γ.Σ.