Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 20:34

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής

 

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το 2021, συνολικού ποσού 150.000 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «η φιλοσοφία που διατρέχει τις δράσεις του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των δομών της πόλης, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δομές πολιτισμού (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Χορωδιών, Πρόγραμμα Ημέρες Ελευθερίας 1821), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πρωτοβουλίες τους, με έναν τρόπο ενιαίο και συνεκτικό».

Αναφέρεται ακόμη ότι οι 8 βασικοί άξονες για την ανάπτυξη του προγράμματος προβολής και προώθησης είναι οι εξής:

- Προσαρμογή για την τήρηση των θεσπισμένων μέτρων υγείας και ασφάλειας του προορισμού, για την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των κοινωνικών επαφών τους.

- Δημιουργία ενός branding ασφαλούς προορισμού «όλο το χρόνο».

- Ανάδειξη της Καλαμάτας ως ενός ελκυστικού και ασφαλή προορισμού για όλες τις εποχές.

- Αύξηση της επισκεψιμότητας του ιστότοπου και των κοινωνικών δικτύων.

- Προβολή της Καλαμάτας σε εναλλακτικές αγορές και μορφές τουρισμού.

- Ανάδειξη της ιδιαιτερότητας που προσδίδει στην πόλη η γειτνίασή της με την οροσειρά του Ταϋγέτου.

- Συνδυασμός τουρισμού και πολιτισμού.

- Εμφαση στην αειφορία και στις αξίες της αυθεντικότητας, των ανθρώπινων σχέσεων, της φιλοξενίας, της ποιότητας των υπηρεσιών και της διαβίωσης στην πόλη.

- Ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας, των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας.

 

ΥΠΟΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα υποέργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι:

«Ι. Στρατηγικός σχεδιασμός, σύνολο 55.800 ευρώ. Σχέδιο μάρκετινγκ - στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής του τουριστικού προορισμού Καλαμάτα, 12.400 ευρώ. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος τουριστικής ταυτότητας για τον προορισμό Καλαμάτα, 18.600 ευρώ. Υπηρεσίες εμπειρογνωμοσύνης για το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού του δήμου, 24.800 ευρώ.

ΙΙ. Προβολή, σύνολο 63.400 ευρώ. Διαδίκτυο: Δημιουργία ηλεκτρονικού τουριστικού ιστότοπου για την Καλαμάτα 6.200 ευρώ. Υποστήριξη τουριστικών καναλιών και υλοποίηση καμπάνιας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) για το δήμο, 37.200 ευρώ. Ηλεκτρονικά κι έντυπα ΜΜΕ: Δημιουργία προωθητικών σποτ για τον τουρισμό της Καλαμάτας, 5.000 ευρώ. Δημιουργία και εκτύπωση προωθητικού υλικού, 5.000 ευρώ. Καμπάνια για την προσέλκυση τουρισμού στα ΜΜΕ (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα ), 10.000 ευρώ.

ΙΙΙ. Εξωστρέφεια - εκδηλώσεις, σύνολο 30.800 ευρώ. Με φυσική παρουσία: Διοργάνωση εκδηλώσεων - θεματικών ενεργειών για την προβολή και προώθηση της Καλαμάτας, 6.200 ευρώ. Συμμετοχή σε εκθέσεις, 5.000 ευρώ. Διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης για επαγγελματίες τουρισμού και συντάκτες του εξωτερικού 1.000, ευρώ. Διαδικτυακά: Συμμετοχή σε ηλεκτρονικές τουριστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος (Workshop), 12.400 ευρώ. Διοργάνωση διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου (οn-line Training) σε επαγγελματίες τουρισμού του εξωτερικού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του δήμου, 6.200 ευρώ».

Να υπενθυμίσουμε ότι για το πρόγραμμα έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Καλαμάτας.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής χαρακτήρισε πλήρες το πρόγραμμα, επισημαίνοντας όμως ότι είναι λίγοι οι πόροι. Εθεσε τις προτεραιότητες που κατά την άποψή του πρέπει να έχει ο δήμος, με πρώτο το Αεροδρόμιο και τις νέες συνδέσεις που πρέπει να επιδιωχθούν με το Ισραήλ, την Κρήτη -η οποία τόνισε ότι κατέχει την μερίδα του λέοντος στον τουρισμό του συνόλου της Ελλάδας- και την Κύπρο. Τόνισε, επίσης, ότι είναι ανάγκη η αναζήτηση και άλλων αγορών, πέρα από τις παραδοσιακές, με την ενεργοποίηση των συλλόγων της ομογένειας, καθώς και η κινητοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, από τους εμπνευστές του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, ζήτησε να γίνει ανάδειξη του Αεροδρομίου και αξιολόγηση των συμμετοχών σε workshop. Συμφώνησε με την κατασκευή ιστοσελίδας τουρισμού, στην οποία το περιεχόμενο θα παρουσιάζεται σε περισσότερες γλώσσες. Πρότεινε τη δημιουργία cluster για αεροπορικές συνδέσεις και εξέφρασε την αντίθεσή του σε Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας.