Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 19:48

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οι απόψεις για την επιρροή του νομοσχεδίου στη λαϊκή αγορά

“Η λαϊκή αγορά της Καλαμάτας δεν κινδυνεύει από το νομοσχέδιο” της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, υποστήριξε ο τέως πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς της πόλης Τάσος Αγγελής, απαντώντας σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλη Τζαμουράνη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Αγγελής δεν βρήκε κανένα πρόβλημα και κανένα κίνδυνο από το νομοσχέδιο για τους παραγωγούς και για την υφιστάμενη μορφή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην Καλαμάτα.
Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να έρθουν σούπερ μάρκετ και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, και πως η λαϊκή λειτουργεί με φορέα – και φορέας είναι η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Πληροφόρησε ότι τις άδειες θα τις δίνει η Περιφέρεια, ισχυρίστηκε πως οι παραγωγοί δεν θα χάσουν τις θέσεις που έχουν στη λαϊκή και ότι ούτε ΣΔΙΤ θα γίνει, ενώ πρόσθεσε πως η δημοπρασία πλειοδοσίας των θέσεων προβλέπεται μόνο για παζάρια και εμποροπανηγύρεις.
Με την ερώτηση - παρέμβασή του ο Β. Τζαμουράνης πρότεινε να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, να εκφράσει την αντίθεσή του και να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επεσήμανε ότι “το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και απασχολεί με ιδιαίτερη ανησυχία τους συνδημότες μας που δραστηριοποιούνται στην λαϊκή αγορά της ΚΑΚ ΑΕ”. Μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και, εκφράζοντας την αντίδρασή του στο νομοσχέδιο, σημείωσε:
“Οι παραπάνω αλλαγές καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Περιορίζουν τους μικρούς παραγωγούς στη δυνατότητα να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους, και τους καταναλωτές να ψωνίζουν σε χαμηλότερες τιμές. Ακόμη, λόγω της πλειοδοσίας που προτείνεται για την απόκτηση των θέσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θ’ αυξηθούν οι τιμές των θέσεων, ζημιώνοντας δυσανάλογα τους μικροπαραγωγούς των χωριών του δήμου μας (των χωριών της Αλαγονίας, της Πολιανής, της Βρομόβρυσης, των Περιβολακίων, αλλά και όλων των άλλων των χωριών)”.
Γ.Σ.