Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 08:31

Αγωγός μεταφοράς νερού στο δρόμο Ασπρόχωμα – Μεσσήνη

 

Στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στο ύψος της 120 ΠΕΑ και πριν τη γέφυρα Παμίσου, δουλεύεται ο νέος αγωγός Φ400 μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στη Μεσσήνη. Πρόκειται για τμήμα του σημαντικού έργου του νέου αγωγού μεταφοράς ύδρευσης Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα.

Το έργο αυτό, όπως αναφέρθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και σε πρόσφατη ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας - Μεσσήνης και κοινοτήτων Τάσο Αγγελή προς τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου από τις παρατάξεις των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, υλοποιείται με σοβαρές καθυστερήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι αφού οι εργασίες στον παλιό εθνικό δρόμο (από Πήδημα - Αριοχώρι προς Καλαμάτα), απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, αποφασίστηκε να γίνει γεωφυσική έρευνα - διασκόπηση από το ΕΜΠ, ώστε να χαρτογραφηθεί η κατάσταση και να εντοπιστούν τα ενδεχόμενα αρκετά εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο. Στόχος είναι να υπάρχει εκ των προτέρων γνώση για τα εμπόδια αυτά και όχι με την εκτέλεση των εργασιών, να προγραμματιστούν έγκαιρα οι μετακινήσεις στην τοποθέτηση του αγωγού που θα χρειαστούν και να αποφευχθούν νέες μεγάλες καθυστερήσεις.

Το έργο προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” (αρχικά από το “Φιλόδημος”), υλοποιείται με συμβατική προθεσμία 24 μήνες (ίσως χρειαστούν άλλοι τόσοι για την ολοκλήρωσή του) από την εταιρεία Θέμελη Α.Ε., με έκπτωση 36,51%.

Ο αγωγός Φ800 μπαίνοντας στην Καλαμάτα θα περάσει από τη Νέα Είσοδο και όχι από την Αθηνών, που είχε σχεδιαστεί αρχικά και θα φτάσει μέχρι την Κεντρική Αγορά.

Γ.Σ.