Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 09:06

Αποπομπή και δεύτερου αντιδημάρχου στη Μάνη - Πρόβλημα λειτουργίας της δημοτικής αρχής

 

Σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της δημοτικής αρχής στο Δήμο Δυτικής Μάνης δημιουργείται πλέον, ενώ η παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα φαίνεται να διαλύεται, καθώς ο δήμαρχος απέπεμψε με απόφασή του έναν ακόμα αντιδήμαρχο, τον Γιώργο Βαβαρούτσο.

Είναι η δεύτερη αποπομπή αντιδημάρχου τις δύο τελευταίες μέρες, μετά από την πρώτη του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Χρηστέα, ενώ ο δήμος έχει μείνει τώρα με έναν αντιδήμαρχο, τον Χρήστο Λυμπερέα, που προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί από τους άλλους 3 συμβούλους της (τους δύο αποπεμφθέντες αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Κισκήρα).

Στην απόφαση ανάκλησης του αντιδημάρχου Γ. Βαβαρούτσου ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας αναφέρει: “1. Οτι με την αριθ. 3756/15-6-2021 δήλωσή του ο αντιδήμαρχος κ. Βαβαρούτσος Γεώργιος δηλώνει απών από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 15ης Ιουνίου 2021, χωρίς αιτιολόγηση, ενώ στην ημερήσια διάταξη ήταν θέματα προς συζήτηση που είχαν σχέση με τις

αρμοδιότητές του ως αντιδημάρχου και συγκεκριμένα για την εξεύρεση χώρου μεταφόρτωσης των απορριμμάτων. Η απουσία του συνετέλεσε στην έλλειψη απαρτίας και δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των δημοτών λόγω παραμονής των απορριμμάτων. 2. Οτι αντίθετα την ίδια ημέρα και μετά από δύο ώρες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωνε παρών. 3. Οτι συμμετείχε χωρίς την ενημέρωση του δημάρχου σε συνεδρίαση με τα άλλα δύο μέλη της εκλεγμένης δημοτικής ομάδας του δημάρχου και αποφάσισαν τη διαγραφή του τέταρτου μέλους και αντιδημάρχου της δημοτικής ομάδας δημιουργώντας εσωτερικό πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου. 4. Οτι με αυτές τις πράξεις του αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της λειτουργίας του δήμου και αντιτίθεται εμπράκτως στις καταστατικές αρχές της δημοτικής παράταξης «Νέα Πνοή για τη Δυτική Μάνη», που τον εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο”.

Με την απόφασή του ο κ. Γιαννημάρας δηλώνει ότι ο Γ. Βαβαρούτσος θα αντικατασταθεί και στην Οικονομική Επιτροπή.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στην απόφαση του δημάρχου είναι ότι στην ανάκληση αυτή εγκαλεί τον Γ. Βαβαρούτσο για τη διαγραφή από την παράταξη του αντιδημάρχου Χρ. Λυμπερέα με τα άλλα δύο μέλη της παράταξης (Χρηστέα, Κισκήρα), χωρίς να ενημερώσουν τον ίδιο τον κ. Γιαννημάρα. Διαγραφή που τα άλλα μέλη της παράταξης αποφάσισαν επικαλούμενα προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας με τον κ. Λυμπερέα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ανακληθείς αντιδήμαρχος Δ. Χρηστέας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Δυτικής Μάνης, με ανοιχτή επιστολή του. Τον κατηγόρησε ότι “έχει ουσιαστική αδυναμία διοίκησης” και ότι “έχει απολέσει τις ικανότητες της πολιτικής και διοικητικής αντίληψης και κρίσης”, εκτιμώντας ότι “ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν διοικείται από το δήμαρχο κ. Γιαννημάρα, αλλά από τον αντιδήμαρχο κ. Λυμπερέα…”.

Οσον αφορά την επόμενη κρίσιμη μέρα για τη λειτουργία του δήμου με τον ορισμό νέων αντιδημάρχων, στην τοπική κοινωνία ακούγεται ότι ο δήμαρχος θα συνεργαστεί με τις παρατάξεις του Ευάγγελου Ανδροβιτσανέα (κυρίως) και του Παναγιώτη Μπασάκου και πως θα αξιοποιήσει συμβούλους - μέλη τους.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΥΖΗ

Στο μεταξύ, χθες, μετά τις αποπομπές των δύο αντιδημάρχων την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου υπέβαλε ο Παναγιώτης Λούζης μέλος της παράταξης του κ. Γιαννημάρα. Αναφέρει ότι προσωπικοί λόγοι τον αναγκάζουν να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση που του είχε αναθέσει ο δήμαρχος. Ο Π. Λούζης ευχαριστεί θερμά τον κ. Γιαννημάρα για την επιλογή προς το πρόσωπό του για τη μέχρι τώρα συνεργασία, την ευγένεια και το ήθος του.

Γ.Σ.