Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 21:49

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας κατά “δήλωσης εμπιστευτικότητας”

 

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας το κείμενο συμφωνητικού που έφερε η ΔΕΥΑ Καλαμάτας στους εργαζομένους της για να το υπογράψουν, με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα.

Κάνει λόγο για “απαράδεκτες δεσμεύσεις, με τις οποίες επιβάλλει το νόμο της σιωπής, απαγορεύοντας να μιλήσουν οπουδήποτε για οποιοδήποτε εργασιακό πρόβλημα”.

Το σωματείο απαιτεί “από την εργοδοσία να μαζέψει τώρα αυτά τα κουρελόχαρτα που ονομάζει δέσμευση τήρησης εμπιστευτικότητας που έχει διανείμει και προβλέπουν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων”. Και καλεί “τους εργαζόμενους να δηλώσουν λάθος παραλήπτης και να τα επιστρέψουν στη διοίκηση. Και να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες για να αποσυρθεί το συμφωνητικό”.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι “ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απευθυνθεί στο σωματείο του, αλλά ούτε σε δικηγόρο, την Επιθεώρηση Εργασίας ή όποια άλλη υπηρεσία για εργασιακά προβλήματα που τον απασχολούν. Η μισθοδοσία, η σύμβαση ή όποιο άλλο έγγραφο που περιέχει πληροφορίες που αφορούν την εργασιακή του σχέση θεωρούνται ιδιοκτησία της εταιρείας. Δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει γνώμη ακόμα και για αυτά που του ζητούν να υπογράψει! Δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για τον όγκο της δουλειάς, καθώς θεωρούνται εμπιστευτικές πληροφορίες. Στην ουσία απαγορεύεται να μιλάει ο ένας εργαζόμενος στον άλλο! Οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για τα σωματεία που επιπλέον απαγορεύεται να προχωρούν σε δημοσιεύσεις, να επικοινωνούν με 2βάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με άλλα σωματεία, ακόμα και να διανέμουν ή να αναρτούν ανακοινώσεις!”.

Ακόμα, το σωματείο παρατηρεί πως “σοβαρά εμπόδια μπαίνουν και στο να διεκδικήσει ο εργαζόμενος ακόμα και αν λυθεί η εργασιακή του σχέση. Δεν μπορεί να διεκδικήσει ακύρωση απόλυσης, ούτε δεδουλευμένα ή επιπλέον αποζημίωση για σωματική ή ηθική βλάβη που τυχόν υπέστη, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να κάνει χρήση εγγράφων ή πληροφοριών που τα αποδεικνύουν. Το αισχρό κείμενο φτάνει στο σημείο να απαγορεύει στους εργαζόμενους να καταθέσουν πληροφορίες ακόμα και αν κληθούν από το νόμο με δικαστική απόφαση χωρίς την άδεια της εταιρείας, ενώ αν η εταιρεία τούς δώσει άδεια θα πρέπει να πουν μόνο αυτά που θέλει, είτε είναι αλήθεια είτε ψέματα! Δηλαδή οι εργαζόμενοι για να τηρήσουν το συμφωνητικό υποχρεούνται να διαπράξουν ποινικό αδίκημα, είτε αρνούμενοι να καταθέσουν είτε ψευδομαρτυρώντας, αν είναι τέτοιες οι εντολές της εταιρείας”.