Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 07:51

Ανασκαφή αρχαίων Υπαπαντής: Αποκλεισμός μειοψηφίας από την επιτροπή παρακολούθησης

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δεν αποδέχθηκε το αίτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλου να είναι αναπληρωτής του στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης στην ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής.

Απέρριψε έτσι τη συμμετοχή των μειοψηφιών από τη συγκεκριμένη επιτροπή σε ένα σημαντικό θέμα, καθώς στη συμμετοχή του κ. Κοσμόπουλου είχε συνηγορήσει και ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” (της 3ης δύναμης στο Δημοτικό Συμβούλιο) Βασίλης Τζαμουράνης.

Η απόρριψη του αιτήματος έγινε γνωστή στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου από τον αντιδήμαρχο - πρόεδρό της Γιώργο Φάβα. Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Κοσμόπουλος ρώτησε τι έγινε με το αίτημά του που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη συνεδρίαση (όταν εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση), αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει και πως είναι θέμα του δημάρχου. Ο κ. Φάβας δεσμεύτηκε και λίγο αργότερα -κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης- ενημέρωσε ότι απορρίφθηκε το αίτημα και πως αναπληρωτής του δημάρχου στην επιτροπή παρακολούθησης (στη θέση του προέδρου) θα είναι ο κ. Μπασακίδης. Ενημέρωσε, επίσης, ότι επιστημονικός σύμβουλος στην επιτροπή θα είναι η διευθύντρια Προγραμματισμού Παναγιώτα Κουράκλη, που έχει πτυχίο αρχαιολόγου.

Στην εξέλιξη αυτή αρχικά αντέδρασε ο κ. Τζαμουράνης, ο οποίος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ζητήσει να οριστεί ο αναπληρωτής του δημάρχου και να μην υπάρχει  εκκρεμότητα, προκειμένου να ψηφίσει και σχολίασε “προς γνώση και συμμόρφωση να μην ψηφίζουμε”.

Οταν ο κ. Μπασακίδης είπε ότι έτσι γίνεται συνήθως με τον ορισμό μελών σε τέτοιες επιτροπές (ψηφίζονται αν και τα ονόματα μπαίνουν αργότερα), ο κ. Τζαμουράνης αντέδρασε, επισημαίνοντας: “Εδώ υπήρχε ένα θέμα και μην υποβαθμίζετε την αξία του”. Παρεμβαίνοντας ο κ. Φάβας τον επέπληξε, αναφέροντας: “Θέλετε να το κάνετε τεράστιο”. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Κοσμόπουλου που παρατήρησε πως “είναι θέμα. Μας καλεί ο δήμαρχος να συμμετέχουμε σε επιτροπές κι εδώ που θέλουμε, μας απορρίπτει. Αυτή είναι η συναίνεση που θέλετε και δείχνετε πως την εννοείτε”.

Οταν ακούστηκε ότι το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής το ανέδειξαν οι μειοψηφίες, ο κ. Φάβας σχολίασε ειρωνικά: “Πατερούληδες υπάρχουν πολλοί”.

Γ.Σ.