Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 19:04

Μελέτη για φανάρια μπροστά από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα

 

Στην εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη επικίνδυνη διάβαση πεζών στον εθνικό δρόμο στο Ασπρόχωμα, μπροστά από τον ΟΑΕΔ, για την άρση της επικινδυνότητας, κατέληξαν οι μελετητές.

Στη μελέτη που παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με άλλες μελέτες σημειακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που αφορούν κόμβους κι επαναπρογραμματισμό φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη, για τη διάβαση όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επισημαίνεται ότι “η ομάδα μελέτης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς την απαίτηση χρονοβόρων εγκρίσεων, εμπλοκών με άλλους φορείς αρμοδιότητας και με κόστος υλοποίησης μικρό, κατέληξε στην παρούσα, την 4η εναλλακτική”. Διευκρινίζεται πως “η εξέταση της 4ης εναλλακτικής λύσης προέκυψε ως απόρροια της δυσκολίας εξεύρεσης λύσης που να αντιμετωπίζει συνολικά το τοπικό πρόβλημα και να έχει

τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων. Η παρούσα αφορά την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη διάβαση πεζών μπροστά από τον ΟΑΕΔ. Οι σηματοδότες έχουν συνεχώς πράσινη ένδειξη για τα οχήματα και κόκκινη για τους πεζούς, εκτός εάν υπάρχουν πεζοί που θα πατούν το ειδικό κουμπί, ώστε εντός σύντομου διαστήματος να αλλάξουν οι ενδείξεις των σηματοδοτών. Φυσικά, προβλέπονται προειδοποιητικοί σηματοδότες για την επερχόμενη κυκλοφορία. Για τη μείωση της απόστασης διάνυσης των πεζών στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας προτείνεται η δημιουργία νησίδας, κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του ΟΑΕΔ, με σκοπό να οριοθετηθούν (εν μέρει) οι κινήσεις των οχημάτων και να αποτραπεί η αυθαίρετη και παράνομη κίνησή τους έμπροσθεν του ΟΑΕΔ. Η νησίδα προτείνεται ώστε να διατίθεται εν μέρει προστατευόμενος χώρος αναμονής διέλευσης των πεζών. Η προτεινόμενη νησίδα (πλάτους 1,5 μ.) δεν αλλάζει τη διατομή της εθνικής οδού και κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη θέση της παλαιότερης περίφραξης (χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των υφιστάμενων στύλων της ΔΕΗ). Για πρόσθετη ασφάλεια κατά τις νυκτερινές ώρες, προτείνεται όπως επιπρόσθετα τοποθετηθεί φωτισμός της διάβασης πεζών. Ο εν λόγω φωτισμός μπορεί να είναι είτε ηλεκτροδοτούμενος από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είτε να είναι ένα αυτόνομο σύστημα με φωτοβολταϊκό πάνελ”.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Οσον αφορά την περιγραφή του προβλήματος η μελέτη σημειώνει: “Επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας στο ύψος της σχολής ΟΑΕΔ - ΚΕΤΕΚ στο Ασπρόχωμα έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα, κάποια από αυτά θανατηφόρα. Η σχολή ΟΑΕΔ προσελκύει μετακινήσεις τόσο πεζών όσο και οχημάτων, ενώ η ευθυτενής χάραξη της εθνικής οδού στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με το διατιθέμενο πλάτος κυκλοφορίας και τον κυκλοφοριακό φόρτο, προτρέπει στην

ανάπτυξη σχετικά υψηλών ταχυτήτων. Ο συνδυασμός αυτός υποβαθμίζει το επίπεδο οδικής ασφάλειας με δυσμενείς συνέπειες εις βάρος των χρηστών του οδικού δικτύου. Η υφιστάμενη πεζοδιάβαση (μη σηματοδοτούμενη) επί της εθνικής οδού στο ύψος του ΟΑΕΔ με απουσία εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με τις τελευταίες θεωρήσεις οδικής ασφάλειας. Αυτό διότι δίνεται η «ψευδαίσθηση» στον πεζό ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διάβαση πεζών με ασφάλεια, έχοντας προτεραιότητα έναντι της κυκλοφορίας των οχημάτων (σύμφωνα με τον ισχύοντα Κ.Ο.Κ.). Ομως, είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι οδηγοί δεν συνηθίζουν να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, οπότε δεν έχουν την προδιάθεση να είναι προσεκτικοί στις διαβάσεις πεζών, δηλαδή στην ουσία «οι οδηγοί δεν σέβονται τις διαβάσεις πεζών», ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται σε υπεραστικές οδούς (επαρχιακές/εθνικές)”.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης, όπως αναφέρεται: “Εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, πέραν των αναφερομένων, οι οποίες απορρίφθηκαν είτε διότι δεν αντιμετώπιζαν επαρκώς τα υφιστάμενα προβλήματα είτε γιατί η εφαρμογή τους αντιμετώπιζε προβλήματα. Ο μελετητής, υπό το πρίσμα της ενασχόλησής του στη συγκεκριμένη περιοχή, αντιλαμβανόμενος την πολυπλοκότητα του θέματος από πλευράς αρμοδιοτήτων και εγκρίσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες παρόδιες χρήσεις και το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, προτείνει την ολιστική αντιμετώπιση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ο ενδελεχής έλεγχος και μελέτη οδικής ασφάλειας για όλο το τμήμα της εθνικής οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας, από τη διασταύρωσή της με την εθνική οδό Πύλου - Καλαμάτας έως τη διασταύρωσή της με την οδό Αθηνών - Ηρώων Πολυτεχνείου (Νέα Είσοδος) (συνολικού μήκους περίπου 1,2 χλμ.). Η συγκεκριμένη πρόταση συνάδει και με την πρόταση του υπουργείου, για συνολική εξέταση της οδού όπως αναφέρεται στο τελευταίο έγγραφο του υπουργείου. Οπως η επιστήμη της οδικής ασφάλειας υποστηρίζει, η αντιμετώπιση τοπικών προβληματικών σημείων, ονομαζόμενων και μελανών (black spots) λόγω του σημαντικού αριθμού τροχαίων συγκρούσεων και παθόντων, θα πρέπει να εξετάζεται ολιστικά και σε μεγαλύτερα τμήματα, δηλαδή σε επίπεδο οδικών τμημάτων – αξόνων. Φυσικά, για τη συνολική αντιμετώπιση, ως ανωτέρω, απαιτείται περισσότερος χρόνος και το κόστος εφαρμογής θα είναι σημαντικό. Οπότε ο μελετητής έχει εξετάσει μία εναλλακτική λύση που είναι τοπικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα διέλευσης της οδού από τους πεζούς, δεν απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης και το κόστος εφαρμογής της είναι μικρό. Οπότε προτείνεται ως άμεση υλοποίηση η εναλλακτική λύση 4, δηλαδή κατασκευή της νησίδας διαχωρισμού του οικοπέδου από την εθνική οδό και τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στη διάβαση των πεζών”.