Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 09:18

Στην Παλαιόχουνη αρχές του χρόνου τα σκουπίδια της Καλαμάτας (βίντεο)

Η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο, σίγουρα όμως τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα στέλνει τα σκουπίδια του στη συγκεκριμένη μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου και θα σταματήσει η λειτουργία της Μαραθόλακκας. Αυτά σημείωσε χθες σε ενημέρωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη.

Ο δήμαρχος παρατήρησε πως το κόστος της διαχείρισης με ΣΔΙΤ θα είναι 68,71 ευρώ συν το ΦΠΑ ο τόνος.

Ειδικότερα, κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι την Τετάρτη το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με την τροποποίηση αυτή επιτρέπεται να μην ξεκινήσουν όλες οι μονάδες μαζί, οι 3 που προβλέπονται στην Περιφέρεια (Παλαιόχουνη, Καλλιρρόη και Σκάλα Λακωνίας) με τους αντίστοιχους ΧΥΤΥ και οι 2 σταθμοί μεταφόρτωσης, όπως οριζόταν αρχικά, αλλά να αρχίσει να λειτουργεί μια μονάδα που θα είναι έτοιμη. Και αυτή είναι στην Παλαιόχουνη.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί με υπουργική απόφαση να πηγαίνει τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη. Πληροφόρησε πως εστάλη η σχετική επιστολή προς τον ΦοΔΣΑ και στη συνέχεια το αίτημα θα μεταβιβαστεί στο υπουργείο, προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης, μέχρι το διάστημα που η μονάδα της Μεσσηνίας στην Καλλιρρόη θα είναι έτοιμη. Διάστημα που το υπολόγισε σε 10 μήνες.

Επεσήμανε τον στόχο να σταματήσει η λειτουργία της Μαραθόλακκας και αναφέρθηκε στις πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και στο πιλοτικό πρόγραμμα “Ο ρυπαίνων πληρώνει” (ο κάθε δημότης πληρώνει ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει) που πρόκειται να εφαρμόσει ο δήμος.

Εκανε λόγο για σημαντική στιγμή και για “φως” που βλέπουμε μετά από χρόνια, καθώς το 2022 θα σταματήσει η διαχείριση στη Μαραθόλακκα.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε, ακόμα, ότι ο δήμος ανέθεσε γεωλογική μελέτη για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας και ενημέρωσε πως το κόστος της διαχείρισης με ΣΔΙΤ θα είναι 68,71 ευρώ συν το ΦΠΑ ο τόνος (στη Μαραθόλακκα είναι 59 ευρώ συν το ΦΠΑ) και ότι σε καθεμία μονάδα το 40 με 45% θα παραμένει ως υπόλειμμα.

Γ.Σ.