Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 19:12

Δήμος Καλαμάτας: Αντιπαράθεση για μίσθωση οικοπέδου στη Μαραθόλακκα

 

Χίλια ευρώ το μήνα θα πληρώνει ο Δήμος Καλαμάτας για τη μίσθωση νέου κτήματος στη Μαραθόλακκα, γειτονικού στο χώρο διαχείρισης των σκουπιδιών, όπου έχει εναποθέσει δεματοποιημένα σκουπίδια (υπόλειμμα).

Το ζήτημα είναι για πόσο καιρό, για πόσα χρόνια θα πληρώνει ο δήμος τα χρήματα αυτά, αν θα φύγουν από κει τα δέματα και αν θα χρειαστεί στο τέλος να πληρώσει και αποζημίωση στον ιδιοκτήτη, γιατί ο χώρος θα πρέπει να παραδοθεί στην προτέρα του κατάσταση.

Για τους λόγους αυτούς, για τα συγκεκριμένα ερωτήματα που απηύθυνε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, ώστε να μην “ματώσει” οικονομικά ο δήμος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος καταψήφισε τη μίσθωση και πρότεινε για το χώρο που μισθώθηκε να κινηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η νέα μίσθωση για διάστημα έως 5 χρόνια και δυνατότητα παράτασης για άλλα έως 5 χρόνια, ενώ ακυρώθηκε, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός της πυρασφάλειας στη Μαραθόλακκα.

“Είναι το ακίνητο που έχουμε εναποθέσει δεματοποιημένα απορρίμματα. Η ελπίδα μας είναι να απελευθερωθεί ο χώρος συντομότερα από τα 5 χρόνια. Τα δέματα, το υπόλειμμα θα το διαχειριστεί η κεντρική διαχείριση της Περιφέρειας” είπε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης.

Ο Β. Κοσμόπουλος, αφού άσκησε κριτική για την… επείγουσα διαδικασία μίσθωσης του ακινήτου, που ξεκίνησε πέρσι τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε 10,5 μήνες αργότερα(!), εκτίμησε ότι “τα σκουπίδια δεν πρόκειται να φύγουν από κει. Αποκατάσταση του χώρου θα γίνει” και παρατήρησε: “Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση και πρέπει να γίνει τώρα. Η λύση αυτή είναι μονόδρομος”.

 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Επεσήμανε, μάλιστα, ο κ. Κοσμόπουλος ότι η μίσθωση ακινήτων στη Μαραθόλακκα γεννά πολλά ερωτήματα και δημιουργεί την εντύπωση ότι η δημοτική αρχή εξυπηρετεί φιλικά προσκείμενα σε αυτή πρόσωπα.

Υπέρ της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τάχθηκαν και οι σύμβουλοι του “Πρότυπου Δήμου” Γιώργος Σωφρονάς και του “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας.

 

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση πυρασφάλειας στη Μαραθόλακκα, προϋπολογισμού 66.000 ευρώ.

Ο Β. Κοσμόπουλος ρώτησε γιατί η επιτροπή διαγωνισμού δεν προχώρησε στη σύνταξη των πρακτικών και στην αξιολόγηση των υποβληθέντων δικαιολογητικών. Πρότεινε να υποβληθούν κυρώσεις στα μέλη τους, αναρωτήθηκε μήπως έγινε σκόπιμα, και δήλωσε πως απέχει από τη διαδικασία.

Ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” Γ. Σωφρονάς, εκφράζοντας την ανησυχία του, ρώτησε “αν πιάσει καμιά φωτιά στη Μαραθόλακκα, έχει προβλεφθεί τι θα γίνει;”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης επέρριψε τις ευθύνες στον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμών με μέλη - μηχανικούς από δήμους άλλων νομών, που αδιαφορούσαν και καθυστερούσαν επικαλούμενοι φόρτο εργασίας, χωρίς να έχουν κυρώσεις, ενώ έκανε λόγο και για επιπτώσεις στη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών και υπαλλήλων από την πανδημία του κορονοϊού.

Γ.Σ.

 

(Φωτογραφία αρχείου)