Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 09:03

9 χρόνια... αλληλογραφία για φανάρι στον ΟΑΕΔ

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Από το 2012 η ΕΠΑΣ Μαθητείας Καλαμάτας του ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει τον αγώνα με έγγραφά της, για να μπουν φωτεινοί σηματοδότες ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσο, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα και “να μην θρηνήσουμε τα αποτελέσματα άλλων παρόμοιων μελλοντικών συμβάντων” στη διάβαση μπροστά από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στο Ασπρόχωμα. Εννέα και κάτι χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, παρότι θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και νέοι άνθρωποι τραυματίζονται στα τροχαία ατυχήματα που εξακολουθούν να σημειώνονται στην επικίνδυνη διάβαση.

Στα τέλη Οκτωβρίου φέτος η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας παρέλαβε τη μελέτη μαζί με άλλες μελέτες σημειακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που αφορούν κόμβους κι επαναπρογραμματισμό φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη επικίνδυνη διάβαση πεζών στον εθνικό δρόμο στο Ασπρόχωμα, μπροστά από τον ΟΑΕΔ, για την άρση της επικινδυνότητας.

 

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012

Αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2012 σε έγγραφό της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας, με θέμα “Κίνδυνος ατυχημάτων και δυστυχημάτων από την μη ύπαρξη διάβασης στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Καλαμάτας στο Ασπρόχωμα” η ΕΠΑΣ Μαθητείας Καλαμάτας του ΟΑΕΔ αναφέρει: “Επανερχόμενη σε παλαιότερο έγγραφο του Μαρτίου, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να παρακαλέσουμε για μια ακόμα φορά να τοποθετήσετε φωτεινούς σηματοδότες ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί  η ασφαλής διέλευση του δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, ο οποίος σχεδόν εφάπτεται με το σχολείο μας, από τους μαθητές, το προσωπικό και τους επισκέπτες. Η τοποθέτηση αυτή καθίσταται απολύτως αναγκαία και επείγουσα από το γεγονός ότι, όπως και η Τροχαία Καλαμάτας μπορεί να βεβαιώσει, συμβαίνουν συνεχώς ατυχήματα με θλιβερά κατά καιρούς αποτελέσματα. Ετσι προκειμένου να μην θρηνήσουμε τα αποτελέσματα άλλων παρόμοιων μελλοντικών συμβάντων, ελπίζουμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας”.

* Σε τεχνική έκθεση του ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 2014 “για λήψη μέτρων αποφυγής ατυχημάτων στην ΕΠΑΣ Καλαμάτας” επισημαίνεται: “Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας ατυχημάτων κατά τη διέλευση των πολλών μαθητών και πολιτών, της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης στην καθημερινή τους επίσκεψη στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ και ΚΠΑ2. Η ως άνω οδός διέρχεται καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψης της ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ μπροστά από υπηρεσίες μας και συνεχώς βρίσκεται υπό μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Απαιτείται να ληφθούν μέτρα ασφαλούς διέλευσης που μπορεί να είναι τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών, διαγραμμίσεις, δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, ρύθμιση εισόδου - εξόδου αυτοκινήτων και προς τις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού”.

* Τον Δεκέμβριο του 2017, μετά το τραγικό δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή της η σπουδάστρια Βασιλική Λυμπεροπούλου, ο Σύλλογος Διδασκόντων της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Καλαμάτας “καταγγέλλει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αδιαφορία τους παρά τη συνεχή έγγραφη όχλησή τους από τη σχολή, προκειμένου να κατασκευαστεί ασφαλής διάβαση για πεζούς και οδηγούς έξω από τη σχολή, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων και δυστυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των μαθητών, καθηγητών και υπαλλήλων και επισκεπτών της σχολής και της υπηρεσίας και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, όπως τη μαθήτριά μας Λυμπεροπούλου Βασιλική που έχασε άδικα τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από τη σχολή την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στην προσπάθειά της να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο. Υπενθυμίζεται ότι ατυχήματα και δυστυχήματα στο σημείο αυτό γίνονται συχνά”.

* Στις 31 Αυγούστου 2018 υπογράφηκε σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και ΟΑΕΔ “για δωρεάν παραχώρηση σε κοινή χρήση εδαφικής λωρίδας στο δήμο, λόγω αναγκαιότητας λήψης κυκλοφοριακών μέτρων έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ”. Με τη σύμβαση αυτή “ο ΟΑΕΔ παραχωρεί χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση τμήματος εδαφικής έκτασης επιφανείας 642 τ.μ. από την ανωτέρω αναφερόμενη οικοπεδική έκταση συνολικής επιφανείας 11.466 τ.μ., ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ υφισταμένη έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των σχολών μαθητείας στη θέση «Λαγκάδα» της περιοχής Ασπροχώματος για τη λήψη κυκλοφοριακών μέτρων από τον Δήμο Καλαμάτας. Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε 99 έτη μέχρι το 2117. Ο χρησάμενος Δήμος Καλαμάτας υποχρεούται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια και να μεριμνήσει με δαπάνες του για την εκπόνηση μελετών, τη λήψη αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων κ.λπ., για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν και τον σχεδιασμό ισόπεδου κόμβου”.

* Τον Απρίλιο του 2020 η ΕΠΑΣ ενημερώνει την Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου

του ΟΑΕΔ ότι “ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι άμεσος και η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών και αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι επιτακτική. Η σχολή μας βρίσκεται επί της εθνικής οδού Καλαμάτας - Αθήνας. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος όταν μαθητές, πολίτες και προσωπικό την διασχίζουν, κυρίως μετά την έλευση του ΚΠΑ 2 Καλαμάτας στο χώρο μας, οπότε και αυξήθηκε η κυκλοφορία. Πρόσφατα το Δεκέμβριο του 2017 θρηνήσαμε το θάνατο μαθήτριάς μας σε τροχαίο στο δρόμο αυτό”.

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

* Τον Μάιο του 2020 η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του υπουργείου απαντώντας στο Δήμο Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Σας διευκρινίζουμε ότι σχετικά με τις αποστάσεις εισόδων - εξόδων εγκαταστάσεων από φωτεινούς σηματοδότες, ισχύ έχουν οι διατάξεις του Π.Δ. 455/1976, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Π.Δ. 326/1991 και του Π.Δ. 12241981, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Π.Δ. 118/2006 για τις περιοχές εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων των νομίμως υφιστάμενων οικισμών, από όπου επίσης προκύπτει ότι οι κυκλοφοριακές συνδέσεις παρόδιων εγκαταστάσεων πραγματοποιούνται με ομόρροπες ή δεξιόστροφες κινήσεις σε οδούς διπλής κυκλοφορίας και όχι με εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τους σηματοδότες. Γενικά, συνιστάται κάθε αλλαγή σε κυκλοφοριακή ρύθμιση να εξετάζεται από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες του δικτύου, τα χαρακτηριστικά του παρόδιου χώρου και τη φύση των παρακείμενων χρήσεων γης. Σε περίπτωση αλλαγών των κυκλοφοριακών συνθηκών της οδού, όπως κατασκευή κόμβου σε μικρή απόσταση, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας κωλύματος σε περίπτωση ανάγκης τροποποίησης ή επέκτασης της άδειας λειτουργίας μίας παρόδιας εγκατάστασης, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 18 του Π.Δ. 118/2006 υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και άρσης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης. Επισημαίνεται ότι στο με αρ. πρωτ. ΔΟΥ/3961/12-9-2019 έγγραφό μας υπήρχε πρόταση για εξέταση εναλλακτικής διαμόρφωσης του αναφερόμενου κόμβου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 94 και 186 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) θα πρέπει το γενικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εθνική οδό Τριπόλεως - Καλαμάτας, σύμφωνα πάντα με το σχετικό έγγραφο του Δήμου Καλαμάτας να εξεταστεί από τον δήμο σε συνεργασία και με την αρμόδια Περιφέρεια, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη συγκοινωνιακή λύση και να μελετηθούν και να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα βελτίωσης της οδού στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του θέματος και όχι με γρήγορες, αποσπασματικές λύσεις που εγκυμονούν άλλους κινδύνους”.

* Τον Ιούνιο του 2020 η ΕΠΑΣ Μαθητείας Καλαμάτας έγγραφό της προς το δήμο αναφέρει ότι “δεν έχει ακόμα διαφανεί έναρξη εργασιών για την τοποθέτηση των φωτεινών σηματοδοτών. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας και μάλλον για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα”.

* Το Σεπτέμβριο του 2021 η ΕΠΑΣ ενημερώνει τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι “παρά τις δραματικές εκκλήσεις μας, τις παραστάσεις μας και τις ενέργειες τις δικές μας και της διοίκησης (παραχώρηση τμήματος στην πρόσοψη του γηπέδου στο Δήμο Καλαμάτας), ουδεμία πρόοδος έχει γίνει. Ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει”.

* Τέλος Νοεμβρίου με νέο έγγραφό της η ΕΠΑΣ σημειώνει ότι “την Τρίτη 23/11/21 με το πέρας του απογευματινού ωραρίου του σχολείου μας είχαμε νέο ατύχημα, ευτυχώς με ελαφρύ τραυματισμό μαθήτριάς μας στην προσπάθειά της να διέλθει το οδόστρωμα της εθνικής οδού Τρίπολη - Καλαμάτα, προκειμένου να πάρει το αστικό λεωφορείο να επιστρέψει στην οικία της, ως αποτέλεσμα και του ελλιπούς φωτισμού στο χώρο έξω από το σχολείο μας, αλλά και της μη τοποθέτησης ακόμα φωτεινών σηματοδοτών στο σημείο αυτό για οχήματα και πεζούς”.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στην εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη επικίνδυνη διάβαση πεζών στον εθνικό δρόμο στο Ασπρόχωμα, μπροστά από τον ΟΑΕΔ, για την άρση της επικινδυνότητας, κατέληξαν οι μελετητές.

Στη μελέτη που παρέλαβε στις 29 Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με άλλες μελέτες σημειακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που αφορούν κόμβους κι επαναπρογραμματισμό φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη, για τη διάβαση όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επισημαίνεται ότι “η ομάδα μελέτης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς την απαίτηση χρονοβόρων εγκρίσεων, εμπλοκών με άλλους φορείς αρμοδιότητας και με κόστος υλοποίησης μικρό, κατέληξε στην παρούσα, την 4η εναλλακτική”. Διευκρινίζεται πως “η εξέταση της 4ης εναλλακτικής λύσης προέκυψε ως απόρροια της δυσκολίας εξεύρεσης λύσης που να αντιμετωπίζει συνολικά το τοπικό πρόβλημα και να έχει

τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων. Η παρούσα αφορά την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη διάβαση πεζών, μπροστά από τον ΟΑΕΔ. Οι σηματοδότες έχουν συνεχώς πράσινη ένδειξη για τα οχήματα και κόκκινη για τους πεζούς, εκτός εάν υπάρχουν πεζοί που θα πατούν το ειδικό κουμπί, ώστε εντός σύντομου διαστήματος να αλλάξουν οι ενδείξεις των σηματοδοτών. Φυσικά, προβλέπονται προειδοποιητικοί σηματοδότες για την επερχόμενη κυκλοφορία

Για τη μείωση της απόστασης διάνυσης των πεζών στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας προτείνεται η δημιουργία νησίδας κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του ΟΑΕΔ, με σκοπό να οριοθετηθούν (εν μέρει) οι κινήσεις των οχημάτων και να αποτραπεί η αυθαίρετη και παράνομη κίνησή τους έμπροσθεν του ΟΑΕΔ. Η νησίδα προτείνεται ώστε να διατίθεται εν μέρει προστατευόμενος χώρος αναμονής διέλευσης των πεζών. Η προτεινόμενη νησίδα (πλάτους 1,5 μ.) δεν αλλάζει τη διατομή της εθνικής οδού και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη θέση της παλαιότερης περίφραξης (χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των υφιστάμενων στύλων της ΔΕΗ). Για πρόσθετη ασφάλεια κατά τις νυκτερινές ώρες, προτείνεται όπως επιπρόσθετα τοποθετηθεί φωτισμός της διάβασης πεζών. Ο εν λόγω φωτισμός μπορεί να είναι είτε ηλεκτροδοτούμενος από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είτε να είναι ένα αυτόνομο σύστημα με φωτοβολταϊκό πάνελ”.