Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 08:54

Πάει για δεκαετία το σχέδιο Ασπροχώματος: Παράταση ως το τέλος του 2022 για τη μελέτη

Εννέα χρόνια μετά(!) αναμένεται να ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος, που είχε ανατεθεί τον Δεκέμβριο του 2013.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή, κατά πλειοψηφία, την παράταση της προθεσμίας περαίωσης της συμπληρωματικής σύμβασης της μελέτης για την πράξης εφαρμογής περιοχής Ασπροχώματος, μέχρι το τέλος του 2022.

Στην υπηρεσιακή εισήγηση αναφέρεται ότι “μετά την ανασύνταξη της 1/2014 πράξης εφαρμογής περιοχής Ασπροχώματος υποβλήθηκαν 295 ενστάσεις - δηλώσεις ιδιοκτησίας οι οποίες και διαβιβάσθηκαν στον ανάδοχο για την επεξεργασία τους. Στη συνέχεια υποβλήθηκε εμπρόθεσμα από τον ανάδοχο η επεξεργασία των ενστάσεων. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η εξέταση των ενστάσεων από επιτροπή που συμμετέχουν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη συνέχεια η έκδοση απόφασης περιφερειάρχη. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των ενστάσεων, το γεγονός της πανδημίας (Covid-19) με τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των υπηρεσιών και ιδιαίτερα η υποστελέχωση της υπηρεσίας και του τμήματος ΧΩΠΣ έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός του προβλεπόμενου χρόνου (31/12/2021). Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται, σύμφωνα με τα παραπάνω, στην αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου (παρ. 3, άρθρο 27, Ν. 3316/05)”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι ενστάσεις από υπαλλήλους του δήμου και της Περιφέρειας και έκανε λόγο για υποστελέχωση του δήμου και άδειες λόγω κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος, αφού εκτίμησε ότι η πολεοδόμηση είναι σημαντικό πράγμα και η δημοτική αρχή πρέπει να δίνει προτεραιότητα, παρατήρησε πως “η προθεσμία αρχικά ήταν μέχρι το 2017 και δώσαμε παράταση έως το τέλος του 2021. Και τώρα δίνουμε άλλον ένα χρόνο”, ενώ έκανε λόγο για τεράστια παράταση και ρυθμούς χελώνας.

Και επειδή αυτό γίνεται σε όλες τις πολεοδομικές μελέτες, σε όλες τις περιοχές, όπως ανέφερε, ζήτησε διαρκή επισήμανση, έλεγχο και πίεση για ταχύτητα.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης χαρακτήρισε κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο τις πολεοδομήσεις και μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Από το Δεκέμβριο του 2013 είχε ανατεθεί η πράξη εφαρμογής και η παραλαβή έγινε το 2018. Θα δικαιωθούν οι ιδιοκτήτες στις ενστάσεις, θα πάμε σε ανασύνταξη, σε νέα ανάρτηση. Δέκα χρόνια για την πράξη εφαρμογής, 20 χρόνια για πολεοδομικές μελέτες. Η πράξη εφαρμογής παραπαίει”. Ενημέρωσε ότι θα είναι αρνητικός, θα καταψηφίσει για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του, και προέτρεψε “να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι και άλλη ταχύτητα”.

Ο σύμβουλος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι “ήμουν νιος και γέρασα για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος. Και αν είναι έτσι στο Ασπρόχωμα, η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας για τη διάνοιξη της Κρήτης πότε θα γίνει;”.

Απαντώντας ο Ν. Μπασακίδης επέμεινε ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, έχει έναν υπάλληλο που είναι φορτωμένος με ένα σωρό πράγματα. Ενημέρωσε πως άλλοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας ασχολούνται με την έκδοση οικοδομικών αδειών και ανέφερε ότι οι πολεοδομικές πράξεις είναι πολυσύνθετες διοικητικές πράξεις με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Κώστας Αθανασόπουλος είπε ότι “έχω κάνει δύο ενστάσεις και δεν τις βρίσκω”. Προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο “μην προχωρήσουν σε τετελεσμένα, από μένα δεν θα γλυτώσει”, αναφέροντας πως “3 φορές έχω κατακρεουργηθεί από το δήμο με ζημιά εκατομμύρια ευρώ”.

Ο Β. Τζαμουράνης καταψήφισε, και λευκό ψήφισαν οι Β. Κοσμόπουλος και Λ. Λιάππας.

Γ.Σ.