Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:01

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Έκτακτη συνεδρίαση για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων

 

Εκτάκτως συνεδριάζει το Σάββατο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον βιολογικό καθαρισμό Κυπαρισσίας.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα και θα είναι μικτή, με τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης. Θέμα της συζήτησης είναι «Επί αιτήσεως έντεκα δημοτικών συμβούλων για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την άτυπη απόφαση-πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον χώρο του βιολογικού Κυπαρισσίας, στην περιοχή Γιαννίτσαινα Κυπαρισσίας και αν υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση για την περιοχή των Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων ή οπουδήποτε αλλού».

Όπως σημειώνεται, το έκτακτο της συνεδρίασης δικαιολογείται σύμφωνα με μέιλ της Χάιδως Παναγιωτοπούλου ως κάτωθι: «Στην άρση της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στους δημοτικούς συμβούλους και στους πολίτες από τις δηλώσεις των αντιδημάρχων κ.κ. Βλάχου και Ασημακόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα, στις σχετικές προθεσμίες που τυχόν έχουν ταχθεί στο δήμο για ορισμό σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο γεγονός ότι αναμένεται άμεσα η απόφαση του ΕΣ για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας της Περιφέρειας σύμφωνα με τις δηλώσεις της Περιφέρειας ότι άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες της η ΤΕΡΝΑ στην προβλεπόμενη μονάδα στην περιοχή της Καλλιρρόης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να συνεδριάσει και την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί με τα εξής θέματα: Καθορισμός αρδευτικής περιόδου 2022 και πρόσληψη υδρονομέα άρδευσης στο αρδευτικό δίκτυο Αρμενιών. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αξιοποίηση γεώτρησης Λεύκης».

 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Τις θέσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης παρουσιάζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Τριφυλίας του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Τριφυλίας του ΚΚΕ με αφορμή την εν κρυπτώ αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης Λεβεντάκη για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 11/1/2022, την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κυπαρισσίας αλλά και γενικότερα της κοινωνίας της Κυπαρισσίας έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. Με το κόμμα αλλά και με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επανειλημμένα έχουμε αναπτύξει τις θέσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε εναντιωθεί στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτοί προωθούνται από όλα τα αστικά κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.) αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που μέσω των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αλλά και των τοπικών, υιοθετούσαν και υλοποιούσαν ακριβώς αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, την εμπορευματοποίηση δηλαδή της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
  2. Έχουν σοβαρότατες ευθύνες και η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες, που επί τόσα χρόνια κράτησαν τον λαό της Τριφυλίας στο σκοτάδι, δεν τον ενημέρωσαν για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτό τον τρόπο διαχείρισης, που δεν προώθησαν τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, που διατήρησαν το αίσχος του ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας. Ευθύνες έχουν και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις ανεξαρτήτως «χρώματος» και χρίσματος που βγαίνουν τώρα στα «κεραμίδια» για τον ΣΜΑ στο χώρο του βιολογικού Κυπαρισσίας, αλλά συμφωνούν με τον τρόπο διαχείρισης που προωθείται, άλλοι εκ πεποιθήσεως και άλλοι θεωρώντας τον ως «αναγκαίο κακό».
  3. Οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου -και ο δικός μας- για να εξασφαλίσουν τα κέρδη της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», της ιδιωτικής δηλαδή εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια, θα επιδοθούν σε μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, αυξάνοντας κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη, αφού εκτός από το κόστος συλλογής και μεταφοράς μέχρι την Καλλιρρόη, υπάρχουν και οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας. Δηλαδή ο δήμος δεν θα μπορεί να σχεδιάσει τρόπους μείωσης των σκουπιδιών, γιατί θα πληρώνει πρόστιμο! Σ’ αυτά αν συνυπολογιστεί και το «τέλος ταφής» που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει από 1/1/2022 η ΝΔ και η «περιβαλλοντική εισφορά» που επίσης θα επιβληθεί από φέτος, ας αναλογιστεί ο καθένας τι μας περιμένει!
  4. Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να καθοριστούν σύγχρονοι όροι για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του δήμου, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξεταστεί με συνδυασμένα κριτήρια (περιβαλλοντικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακά, οικονομικά) το πρόσφορο της κατασκευής ΣΜΑ, που βέβαια δεν μπορεί να είναι ο χώρος του βιολογικού της Κυπαρισσίας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους. Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις. Λέμε όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα νέα χαράτσια. Λέμε όχι στην κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας. Καλούμε το λαό της Τριφυλίας να συσπειρωθεί στους μαζικούς του φορείς, ν’ ανοίξει τη συζήτηση γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα και να αντιταχθεί σ’ αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος του. Ως κόμμα είμαστε διατεθειμένοι να στηρίζουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί».

Κ.Μπ.

(Φωτογραφία αρχείου)