Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 21:39

Με διαφωνίες οι παρατάσεις σε έργα του Δήμου Τριφυλίας

 

Παρατάσεις στην εκτέλεση έργων αποφασίστηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, χωρίς όμως να λείπουν και οι διαφωνίες για τη χορήγηση τους.

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Επισκευή σχολικών κτηρίων Δ.Ε. Αετού» έως τις 31 Μαρτίου, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου.

Χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο έργο ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την αριθ. 19/2022 απόφαση της Ο.Ε. χορηγήθηκε παράταση υλοποίησης του έργου επικαλούμενος ο ανάδοχος τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα επανέρχεται το θέμα παράτασης του χρόνου υλοποίησης για ένα μήνα ώστε να εκδοθούν οι σχετικές άδειες από την Υπηρεσία Δόμησης! Την πρωταρχική υποχρέωση την κάνατε τριτεύουσα. Μέχρι τώρα είχατε επιδείξει μια ανικανότητα στην υλοποίηση έργων, δυστυχώς σήμερα αναδεικνύετε την ανικανότητά σας και σε έργα με απ’ ευθείας αναθέσεις. Δεν υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για άρση της επικαλούμενης επικινδυνότητας λόγω αστοχίας της στέγης. Το πρόβλημα προέκυψε το Νοέμβριο μήνα σε εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (έντονη

βροχόπτωση με θυελλώδεις ανέμους), όμως τις επόμενες ημέρες αποκαταστάθηκε και έκτοτε δεν υφίσταται πρόβλημα. Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει αντικατάσταση της στέγης σε χρόνο όμως που το σχολείο δεν

λειτουργεί. Προτείνω να γίνει διάλυση της σύμβασης και να αξιοποιηθεί το υλικό σε άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις, εκτός σχολικών κτηρίων (αποθήκες, όρχος οχημάτων, καταργημένα σχολεία, προστασία του κτηρίου της ΕΤΕ). Να αντικατασταθεί η στέγη με υλικά όμοια με τα υφιστάμενα (κεραμίδια). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει άμεσα απομάκρυνση των υλικών από τον αύλειο χώρο του σχολείου, διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος για τους μαθητές».

Ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε από την πλευρά του: «Ψηφίζω κατά για τους παρακάτω λόγους: 1. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης: “Το έργο θα εκτελεστεί (…) μετά την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων - εγκρίσεων από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και με την επίβλεψη της

Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Τριφυλίας”. Κακώς, λοιπόν, υπογράφηκε η σύμβαση πριν την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

2. Η σύμβαση κακώς υπογράφηκε με μηδενική έκπτωση 75.000 ευρώ και χωρίς να καλέσει και να πάρει τρεις προσφορές ο δήμαρχος, όπως επιβάλλει ο νόμος, για έργα άνω των 30.000 ευρώ και του επισημάνθηκε από την υπηρεσία.

3. Νέα παράταση της σύμβασης έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη παράταση που δώσαμε με την 19/2-2-2022 απόφασή μας. Τότε δώσαμε παράταση “λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έναρξη των εργασιών”.

4. Επείγουσα ανάγκη δεν υπάρχει καθώς το θέμα της στέγης που έσταζε στην ένωση με το παλιό σχολείο, όπως πληροφορήθηκα, λύθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, ο οποίος με ντόπιο ειδικό τεχνίτη αποκατέστησε τη βλάβη στις υδρορροές και αντικατέστησε τα σπασμένα κεραμίδια.

5. Η παράταση της σύμβασης έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια δέσμευση του δημάρχου στο Κοπανάκι, παρουσία και των κ.κ. Βλάχου, Μπακούρου, Κουτρουμπή ότι θα σεβαστεί την επιθυμία των συλλόγων και της Κοινότητας Κοπανακίου και θα φτιαχτεί η κεραμοσκεπή από ντόπιο, τον κ. Λαμπρόπουλο, με τα μισά μάλιστα λεφτά. Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση του δημάρχου; Έμαθα μάλιστα ότι ο κ. Λαμπρόπουλος έχει επικοινωνήσει με την κ. Δημοπούλου, με το γραφείο δημάρχου και τον ίδιο το δήμαρχο. Είναι αλήθεια ή όχι; Θα έχει οικονομικό κέρδος ο δήμος, ναι ή όχι».

Τέλος, ομόφωνα αποφασίστηκε και δόθηκε 2η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Δημοτική οδοποιία Κυπαρισσίας» έως τις 30/6/2022, καθώς και 5η παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Δημοτική οδοποιία Φιλιατρών» μέχρι τις 30/6/2022.

Κ.Μπ.