Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 22:13

Συζήτηση για ΣΒΑΚ Δήμου Μεσσήνης: Αβεβαιότητα για τη σιδηροδρομική γραμμή

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αναμένεται να συζητηθεί αύριο η έγκριση και παραλαβή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Μεσσήνης.

Το Σώμα καλείται να αποφασίσει για τα μέτρα αστικής κινητικότητας στη Μεσσήνη που θα καθορίσουν το πώς θα εξελιχθεί η πόλη τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, με απλά λόγια, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν εγκρίνει τις δράσεις που προτείνει το μελετητικό γραφείο σχετικά με τις μετακινήσεις των δημοτών, μετά και τις προτάσεις φορέων και πολιτών που ανέδειξε πέρυσι το Δεκέμβριο η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση. Πάντως -και χωρίς ακόμη να έχουν γνωστοποιηθεί οι τροποποιήσεις των μελετητών- με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής σχετικά με την πρόταση επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΑΤΕΙ, καθώς δεν είναι προς το παρόν απόλυτα ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι με τις γραμμές του τρένου κατά την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Σύμφωνα με ό,τι έχει μέχρι στιγμής διαρρεύσει και αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σιδηροδρομική γραμμή θα κάμπτεται από δύο κόμβους (στα Παναγάκια και στην 120 ΠΕΑ) με μεγάλη κυκλοφορία, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως η γραμμή του τρένου υποβαθμίζεται.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΒΑΚ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Το ΣΒΑΚ Μεσσήνης που τέθηκε το Δεκέμβριο σε δημόσια διαβούλευση περιλάμβανε: 1) παρεμβάσεις περιφερειακά του σχεδίου πόλης και 2) παρεμβάσεις στον πυρήνα του σχεδίου πόλης.
Συνοπτικά, αναφορικά με τις περιφερειακές παρεμβάσεις του σχεδίου πόλης, μεταξύ άλλων προτείνει: Τη διαμόρφωση τριών κυκλικών κόμβων, και συγκεκριμένα: α) στη συμβολή της εθνικής Ασπροχώματος - Πύλου με την οδό Βελίκας, β) στη συμβολή της επαρχιακής οδού Μεσσήνης - Ναού Επικούριου Απόλλωνα με την οδό Καπ. Κρόμπα και γ) στη συμβολή της οδού Εθνάρχου Μακαρίου με την οδό Ναυαρίνου. Υλοποίηση περιφερειακού δρόμου πόλης Μεσσήνης. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο νέος οδικός άξονας θα πρέπει να περιλαμβάνει και παράλληλο ποδηλατόδρομο. Αναβάθμιση του οδικού άξονα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, που σύμφωνα με το ΣΒΑΚ θα πρέπει να περιλαμβάνει και παράλληλο ποδηλατόδρομο. Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΑΤΕΙ. Οργάνωση και ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Μπούκας.
Μέσα στην πόλη της Μεσσήνης το ΣΒΑΚ μεταξύ άλλων περιλάμβανε: Δημιουργία ποδηλατοδρόμων α) παράπλευρα του περιφερειακού δρόμου της Μεσσήνης, β) παράπλευρα του οδικού άξονα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, γ) προς την παραλία Μπούκας και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Εντός της πόλης προτείνεται η διέλευση ποδηλατοδρόμου από τις οδούς: Κοδριγκτώνος, Σταδίου, Κουμουνδούρου, Πολυτεχνείου, Μουλαβασίλη, Δημ. Κούτσικα. Τοποθέτηση σταθμού ενοικίασης ποδηλάτων. Προτείνεται να επιλεγεί κατάλληλη θέση από τον δήμο περιμετρικά ή επί της κεντρικής πλατείας της πόλης. Διαμόρφωση Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο κέντρο της πόλης.
Ν.Κ.