Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 08:15

Εντάσεις και διαφωνίες για το τεχνικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 

Θυελλώδης και με πολλές εντάσεις ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ του Σαββάτου, όπου επανεισήχθη για συζήτηση η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.

Ωστόσο μετά από 4 ώρες συνεδρίασης το συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αναβολή του θέματος, με το σκεπτικό ότι ήδη έχει ψηφιστεί τεχνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου και η μερική ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν σημαίνει ακύρωσή του, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η ένσταση που έχει ασκηθεί στην Επιτροπή του άρθρου 152. Κάλεσαν δε τηδημοτική αρχή να προχωρήσει σε κατάρτιση του προϋπολογισμού με το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα για να μην καθυστερεί η λειτουργία του δήμου.Αυτά υποστήριξε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που το ψήφισαν κιόλας.

Από την άλλη, η πλευρά της δημοτικής αρχής υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί εκ νέου το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει ένα πρόγραμμα που μερικώς έχει ακυρωθεί, καταλογίζοντάς τους προσπάθεια υπονόμευσης στη λειτουργία του δήμου, φέρνοντας μάλιστα για ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή στις 25/2 και το οποίο είχε απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς κατά πλειοψηφία τότε είχε περάσει η εναλλακτική πρόταση που είχε κατατεθεί από τις αντιπολιτεύσεις.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα διεξήχθη η συνεδρίαση όπου σε όλη της τη διάρκεια οι αντιπαραθέσεις ήταν έντονες και σε υψηλούς τόνους και ελάχιστες οι στιγμές ηρεμίας.

Την ένταση πυροδότησε ακόμη περισσότερο η αναφορά του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη σε μέιλ που στάλθηκε από λάθος στην αντιδήμαρχο Μαρία Παναγοπούλου από συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπου υπήρχε αναφορά για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια για το τεχνικό πρόγραμμα μετά το πρόβλημα που υπάρχει με την πλατεία Γαργαλιάνων. Ο δήμαρχος μίλησε για σκευωρία των συμβούλων σε βάρος της δημοτικής αρχής και του δήμου, ώστε να θέτουν συνεχώς εμπόδια στο έργο της.

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος που όπως αναφέρθηκε είχαν στείλει από λάθος το μέιλ, τόνισαν ότι δεν είναι κακό ούτε μεμπτό να συζητούν μεταξύ τους σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ούτε να ανταλλάσσουν απόψεις. Επιτέθηκαν μάλιστα και στην κ. Παναγοπούλου που μια ιδιωτική συζήτηση που από λάθος έφτασε σε αυτήν, την έκανε δημόσια. Σφοδρή επίθεση στην κ. Παναγοπούλου εξαπέλυσε και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημειώνοντας πως αυτό που έκανε ήταν ανήθικο.

Από την πλευρά της η ΜαρίαΠαναγοπούλου σημείωσε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η απαξίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και σκοπός τους είναι να προβάλλουν με κάθε τρόπο εμπόδια σε ό,τι κάνει και ό,τι σκέφτεται να κάνει ο δήμος. «Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει η πρόοδος του δήμου ή η προσωπική σας προβολή»είπε σημειώνοντας πως η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αγγίζει τα όρια της αστειότητας. «Προσυνεννοείστε  πότε θα παραστείτε στα συμβούλια και αφού στα δύο προηγούμενα είχατε κάνει αποχή και αποχή σημαίνει απέχω, πώς είστε σήμερα εδώ;» αναρωτήθηκε.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η πρόσφατη επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας προς τους δημοτικούς συμβούλους, με την οποία τους καλούσε να βρουν λύση για το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς όπως υποστηρίζουν κινδυνεύει το OpenMall από την καθυστέρηση πληρωμών.

Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων πλην της δημοτικής αρχής και του Σωτήρη Μπακούρου επέκριναν έντονα τη συγκεκριμένη επιστολή, την χαρακτήρισαν απρεπή και προσβλητική προς τους συμβούλους, σημειώνοντας πως είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν έχει προχωρήσει ο προϋπολογισμός και όχι των δημοτικών συμβούλων και προς εκείνη πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ζήτησε μάλιστα να εκδοθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο που να καταδικάζει αυτή την επιστολή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί και διαφορετικά κατά του συλλόγου.

Πάντως η συνεδρίαση όπως επεισοδιακά ξεκίνησε έτσι και έκλεισε, με την ψηφοφορία να γίνεται κυριολεκτικά με τους συμβούλους στο πόδι καθώς ήταν περασμέναμεσάνυχτα. Οι εντονότερες αντιπαραθέσεις υπήρξαν μεταξύ του δημάρχου και της Χάιδως Παναγιωτοπούλου, με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς, όπως και με τους Δημήτρη Δριμή, Γιάννη Μερκούρη καιΜαρία Πανουσιοπούλου.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο δήμαρχος ανέφερε πως μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις για το τεχνικόπρόγραμμα και θα δικαιωθεί, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι που επιμένουν στην προηγούμενη απόφαση θα βρεθούν εκτεθειμένοι και υπόλογοι. Αρκετοί σύμβουλοι και ειδικά οι επικεφαλής των παρατάξεων σημείωσαν πως δεν μπορεί ο δήμαρχος από τη μία να ζητά συνεργασία και από την άλλη να εκτοξεύει συνεχώς κατηγορίες και λεκτικές απειλές.

Κ.Μπ.