Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 08:45

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Με 12 ψήφους και αστερίσκους πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα

 

Με 12 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας που αποτελεί σύνθεση της εναλλακτικής πρότασης που είχε κατατεθεί και ψηφιστεί στις 25 Φεβρουαρίου από τις αντιπολιτεύσεις συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον και το έργο ανάπλασης της πλατείας Γαργαλιάνων.

Ωστόσο 13 σύμβουλοι ψήφισαν εκ νέου το τεχνικό πρόγραμμα, όπως το είχαν καταθέσει στην εναλλακτική τους πρόταση.

Σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια» του δήμου, το νέο τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε σύμφωνα με την αναθεωρημένη εισήγηση και πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, αν και σε ηπιότερους τόνους λόγω και των ημερών του Πάσχα, ενώ ο δήμαρχος μετά την αρχική του τοποθέτηση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, αποχώρησε.

Συμπολίτευση και αντιπολιτεύσεις διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με τις ευθύνες που ο δήμος δεν έχει ακόμη τεχνικό πρόγραμμα και για την ερμηνεία της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κόντρα υπήρξε και μεταξύ των αρχηγών των παρατάξεων Χάιδως Παναγιωτοπούλου και Δημήτρη Δριμή, όταν ο δεύτερος χαρακτήρισε ως «πολιτική απατεωνιά και πολιτική κωλοτούμπα» την απόφασή της να στηρίξει την αναθεωρημένη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με την ίδια να απαντά ότι επιστρέφει  το χαρακτηρισμό και να σημειώνει πως ο κ. Δριμής απλά πετάει λάσπη.

Αρχικά ο Γιώργος Λεβεντάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου για παράταση του προϋπολογισμού των δήμων του 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου, λέγοντας πως από αύριο ο δήμος ξεκινά και πάλι να πληρώνει. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν έκανε προσωπική επίθεση σε κανέναν, αλλά μία ομάδα της αντιπολίτευσης του έκανε επίθεση κάνοντας μήνυση σε αυτόν, στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, στην Αποκεντρωμένη και την Οικονομική Επιτροπή. «Κανείς δεν θα καθόταν απαθής, αν έχω κάνει το σωστό ή όχι θα το κρίνουν οι υπηρεσίες. Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να πω τι λέει το χαρτί του Συντονιστή, το οποίο λέει "δεν έχετε τεχνικό πρόγραμμα". Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες το δήμαρχο ψεύτη από τη στιγμή που υπάρχει ένα έγγραφο. Η ερώτηση που κάναμε στην Αποκεντρωμένη ήταν: Έχουμε τεχνικό πρόγραμμα να προχωρήσουμε σε προϋπολογισμό; Και η απάντηση ήταν: Δεν έχετε. Όταν έρθουν οι απαντήσεις θα τις δημοσιεύσω να δούμε ποιος λέει λάθος. Ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει και αποφασίζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια στις τοποθετήσεις που έγιναν, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης  Κατσίβελας, Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Κατσούλας και Χαράλαμπος Καναλουπίτης σημείωσαν πως ψηφίζουν υπέρ του ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ήδη τεχνικό πρόγραμμα «και το επιβεβαιώνουμε διά της ψήφου μας με την 17/2022 απόφαση του Δ.Σ.».

Ο Παναγιώτης Αλευράς επισήμανε: «Εχουμε ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα με την 17/22 απόφασή μας και θεωρώ πως για να συζητηθεί το ίδιο θέμα όπως εισάγεται πρέπει να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση 17/22. Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτουμε και εμμένουμε στο τεχνικό πρόγραμμα όπως αυτό ψηφίστηκε με την 17/22 απόφαση Δ.Σ. που είναι και η εναλλακτική μας πρόταση».

Ο Αγγελής Κοροβίλας τόνισε πως ψηφίζει την 17/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως εναλλακτική πρόταση και κακώς έγινε η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Μαρία Πανουσιοπούλου και Θεόδωρος Αντωνόπουλος, διά της επικεφαλής επισήμαναν πως η δημοτική αρχή όφειλε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2022 έως τέλος Οκτωβρίου 2021 σύμφωνα με το νόμο και δεν το έπραξε, φέρνοντάς το με αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Από εκεί και πέρα αφού αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή, τόνισε: «Εγκρίνουμε και ψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας όπως εισάγεται σήμερα από τη δημοτική αρχή, η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την με αρ. πρωτ. 34384/23-3-2022 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και συμπεριλαμβάνει την υπόλοιπη εναλλακτική πρόταση τεχνικού προγράμματος της αντιπολίτευσης. Διατυπώνουμε ρητή και σαφή επιφύλαξη ως προς την με αρ. πρωτ. 34384/23-3-2022 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων». Συμπλήρωσε δε πως «σε περίπτωση αποδοχής της προσφυγής που έχει γίνει κατά της συγκεκριμένης απόφασης θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του παρόντος τεχνικού προγράμματος και του επερχόμενου προϋπολογισμού σε συμμόρφωση με την με αρ. 17/2022 απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας». Και κάλεσε τη δημοτική αρχή και την Οικονομική Επιτροπή να αναστείλουν τη διαγωνιστική διαδικασία που αφορά το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων μέχρι την έκδοση των αποφάσεων των αρμοδίων διοικητικών οργάνων και ενδεχομένως διοικητικών δικαστηρίων.

Από την άλλη ο Ιωάννης Αδρακτάς σημείωσε πως ο δήμος έχει ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα: «Επιβεβαιώνω με την ψήφο μου την 17/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματία Αλεξοπούλου και Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσαν ότι ψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα όπως έχει αποτυπωθεί στην με αριθ. 17/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εμμένουν σε αυτήν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Μαγδαληνή Καμπύλη-Ανδρινοπούλου ανέφεραν: «Η θέση μας είναι ότι ο δήμος έχει ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα. Επιβεβαιώνουμε με την ψήφο μας την 17/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Δριμής και Γιάννης Παρασκευόπουλος επισήμαναν ότι χαιρετίζουν την εκ νέου υποψηφιότητα του δημάρχου, σημειώνοντας: «Στο θέμα μας, ζούμε ένα θέατρο παραλόγου και πολιτικής κωλοτούμπας, που την ονομάζω πολιτική απατεωνιά. Ως προς τις προτάσεις που ακούγονται, ακούστηκε η πρόταση από παράταξη της αντιπολίτευσης, αφού προηγήθηκε θόρυβος και σκόνη τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ για να κρύψουν τη μεγάλη τους υπαναχώρηση και κωλοτούμπα. Τι μας λένε χοντρικά; Θα ψηφίσουμε σήμερα την πρόταση της δημοτικής αρχής και θα περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής, ενώ έχουμε επιφύλαξη για το θέμα της πλατείας Γαργαλιάνων. Δηλαδή θα περιμένουμε να εκδικαστεί προσφυγή για απόφαση που θα ακυρωθεί σήμερα με την ψήφο τους; Αν σήμερα ψηφίσουμε άλλο τεχνικό πρόγραμμα θα υφίσταται η προηγούμενη απόφαση; Το πραγματικό ερώτημα είναι: Θεωρούμε ότι το Δ.Σ. σέβεται και στηρίζει τις αποφάσεις που έχει λάβει ή όχι; Αν θεωρούμε πως έχουμε κάνει λάθος να ζητήσουμε συγγνώμη και να διορθώσουμε. Προσωπικά δεν θεωρώ πως έχουμε κάνει λάθος. Έχουμε λειτουργήσει θεσμικά, δημοκρατικά, με σεβασμό στη βούληση των Γαργαλιάνων. Η απόφασή μας δεν μπορεί να είναι ψηφίζουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής με παρατηρήσεις, όση σημασία κι αν έχουν αυτές. Οι προτάσεις ψηφίζονται ολόκληρες. Ή τη μία ή την άλλη. Δεν υπάρχουν παρατηρήσεις, μην κοροϊδευόμαστε. Όλα τα άλλα είναι ευχές και καλές προθέσεις. Μιλάμε όμως για ψηφοφορίες και αποφάσεις και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ψηφίζω με παρατηρήσεις, σημαίνει ψηφίζω την πρόταση της δημοτικής αρχής. Τελεία. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια. Το συμβούλιο σήμερα πρέπει να δώσει εντολή μέσω συγκέντρωσης υπογραφών να συγκληθεί το Δ.Σ. για προϋπολογισμό. Η σημερινή μας απόφαση πρέπει να είναι αναβολή της συνεδρίασης καθώς έχουμε ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση εμμένουμε, επανακαταθέτουμε και ψηφίζουμε την 17/2022 απόφασή μας, που είναι και η εναλλακτική μας πρόταση».

Ο Σωτήρης Μπακούρος υπογράμμισε πως «τον κόσμο τον νοιάζει η καθημερινότητά του για αυτό και πρέπει να ομονοήσει το Δ.Σ. σε λήψεις πολιτικών αποφάσεων».

Ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης σημείωσε ότι ψηφίζει κατά υπογραμμίζοντας ότι με το να αποχωρεί ο δήμαρχος περιφρονεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Επισήμανε ότι όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν ουσία, αλλά έχουν να κάνουν με τους γάμους και τα διαζύγια που έγιναν. Και ανέφερε πως καταψηφίζει και την πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά και την εναλλακτική που είχε κατατεθεί, καθώς έργα προτεραιότητας μένουν απέξω.

Κ.Μπ.