Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:22

Δράση για την υπέρταση στο δημαρχείο Καλαμάτας (βίντεο)

Δράση για την αρτηριακή υπέρταση και μετρήσεις πίεσης έγιναν σήμερα στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Οργανώθηκαν από το δήμο σε συνεργασία με τον δημοτικό σύμβουλο - γιατρό της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη. Στο πλαίσιο της δράσης που συμμετείχε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, έγιναν μετρήσεις της πίεσης σε αιρετούς και υπαλλήλους του δήμου.


Η υπέρταση είναι ύπουλη ασθένεια που ευθύνεται για πολλές δυσμενείς επιπτώσεις της υγείας μας, ακόμη και για θανάτους. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, ο Μάιος είναι ο μήνας μέτρησης της πίεσης.

Ο Μαν. Μάκαρης που έχει πραγματοποιήσει πρωτότυπη έρευνα επί του ζητήματος, παρατήρησε πως “το 40% των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση και αυτός είναι ο στόχος των δημόσιων εκδηλώσεων: να μάθει ο κάθε άνθρωπος την πίεσή του κι αν είναι υπερτασικός να την ρυθμίσει για να αποφύγει μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία του, διότι η υπέρταση είναι ένας σιωπηρός εχθρός”. Ενημέρωσε ότι κανονική πίεση είναι κάτω από 14 η μεγάλη και κάτω από 9 η μικρή.

Κατά την έναρξη της δράσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας που μετρήθηκε και συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα του κ. Μάκαρη, εξήρε τις προσπάθειες του γιατρού, προσθέτοντας ότι στην πρωτοβουλία του αρωγός είναι ο Δήμος Καλαμάτας που θα στηρίξει και κάθε άλλη προσπάθεια για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες για μέτρηση της πίεσης των δημοτών, θα γίνουν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και σε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.

Η δράση εντασσόταν στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ), με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υπέρταση και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της.