Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:00

Δεν αντιμετωπίζεται η αιτία των κατολισθήσεων στην Αλαγονία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αλαγονίας

Δεν αντιμετωπίζεται η αιτία των κατολισθήσεων στην Αλαγονία, η αποστράγγιση των νερών, επέμεινε ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Καζάκος.

Επέκρινε τον Δήμο Καλαμάτας που ρίχνει άσφαλτο στους δρόμους, ενώ το νερό τρέχει κάτω από το οδόστρωμα κι επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν τα σπίτια τους φωνάζουν, γιατί βλέπουν ότι συνεχίζει να φεύγει το έδαφος.

Μάλιστα, ο πολιτικός μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Χρονόπουλος αναγνώρισε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα και αποκάλυψε πως μελέτη εδαφικής καταλληλότητας της περιοχής μιλάει για ακατάλληλα εδάφη.

Ολα αυτά τονίστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, τη Δευτέρα, όπου εγκρίθηκε ο τρίτος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών για το έργο αποκατάστασης και βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου Κοινοτήτων Ταϋγέτου, που επλήγησαν από τη θεομηνία της 7/9/2016, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος Γ. Καζάκος επέμεινε ότι “υπάρχει πρόβλημα στον πατατόσπορο, μέσα στην Αλαγονία στα κομμάτια που έχουν φύγει” κι εξήγησε: “Το αποστραγγιστικό είναι στο μηδέν. Συνεχίζουν και φεύγουν τα σπίτια, γκρινιάζουν οι ιδιοκτήτες, γιατί βλέπουν ότι συνεχίζει να φεύγει το έδαφος. Τρία χρόνια τα λέω για το αποστραγγιστικό. Το αίτιο του κακού είναι στο μηδέν. Είναι από τα νερά που τρέχουν στους δρόμους. Είχαν κάνει έγγραφα και οι προηγούμενοι πρόεδροι”.

Ο πολιτικός μηχανικός της ΔΤΥ Β. Χρονόπουλος υπενθύμισε πως “έγιναν πάρα πολλές αναθέσεις, όταν είχαμε τις μεγάλες ζημιές. Εγιναν άμεσες αποκαταστάσεις”.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι “είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα” και πρόσθεσε πως “δεν μπορεί να το καλύψει η εργολαβία των 3 εκ. ευρώ που δεν είχε βγει γι’ αυτό τον σκοπό”. Σημείωσε ότι “η περιοχή είναι πολύπαθη. Εχει συνταχθεί μελέτη εδαφικής καταλληλότητας της περιοχής. Δεν έχουμε απαντήσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση” και αποκάλυψε: “Η μελέτη μιλάει για ακατάλληλα εδάφη. Πρέπει να γίνει εδαφοτεχνική μελέτη. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί μοναχός του να σηκώσει το βάρος που θα χρειαστεί”.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Καζάκος διαμαρτυρήθηκε ότι “δεν κοιτάμε την αιτία, ρίξαμε ασφαλτικά και το νερό περνάει από κάτω από τον δρόμο στον πατατόσπορο. Τα σπίτια κρέμονται” και ζήτησε: “Να δούμε την ουσία, όχι να φτιάξουμε δρόμους για τα πανηγύρια της περιοχής. Να μαζέψουμε τα νερά, να μην έχουμε καταστροφές”.

Για το έργο των 3 εκ. ευρώ και τον 3ο ΑΠΕ ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι υπάρχει “υπερβολική αύξηση στις χωματουργικές εργασίες και ιδιαίτερα σε αυτές με τα μηχανήματα” και ζήτησε ενημέρωση για ημιτελή τοίχο σε ιδιοκτησία στα Μενινά, για την οποία ο ίδιος (ως πρώην διευθυντής Τ.Υ.) και άλλοι είναι κατηγορούμενοι.

Ο Β. Χρονόπουλος απάντησε ότι “έχει ξεκινήσει και φτιάχνεται ο τοίχος. Τηρούμε την υποχρέωση”.

Γ.Σ.