Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:21

Δεν θέλει την ευθύνη για την Μπιρμπίτα ο Βασιλόπουλος - Στον αέρα η μετεγκατάσταση Ρομά από Αγία Τριάδα

Δεν θέλει την ευθύνη για την Μπιρμπίτα ο Βασιλόπουλος - Στον αέρα η μετεγκατάσταση Ρομά από Αγία Τριάδα

 

“Η μετεγκατάσταση των ρομά του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα: από την αδειοδότηση, τη χρηματοδότηση, τη βούληση των κατοίκων”, σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε χθεσινές του δηλώσεις, δείχνοντας ότι η μετεγκατάσταση δεν είναι σίγουρη.

Μάλιστα, διαφωνώντας ξεκάθαρα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, παρατήρησε ότι η αξιοποίηση της Μπιρμπίτας για την εγκατάσταση ρομά, είναι συναρμοδιότητα και όχι αρμοδιότητα του δήμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Μπιρμπίτας που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι “υπάρχει συναρμοδιότητα”. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ενημέρωσε για την Περιφέρεια που με έγγραφό της παραχωρεί στον δήμο την Μπιρμπίτα για να γίνει εκεί η μετεγκατάσταση του οικισμού ρομά στην Αγία Τριάδα. Αναφέρθηκε και στις επαφές και στη συνεννόηση με τον γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτη, ο οποίος απάντησε στον δήμο ότι μακροσκοπικά ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι κατάλληλος για τη φιλοξενία ανθρώπων.

“Σήμερα θα φύγει έγγραφο για την Περιφέρεια και έχουμε ειδοποιήσει τη γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας ότι είμαστε έτοιμοι να έρθει το κλιμάκιο το δικό τους από τεχνοκράτες”, δήλωσε ο δήμαρχος και διευκρίνισε πως το κλιμάκιο “θα συνεργαστεί με τις δομές του Δήμου Καλαμάτας και θα ξεκινήσει να γίνεται η καταγραφή του προφίλ της κάθε οικογένειας που μένει στην Αγία Τριάδα”.

Ξεκαθάρισε ότι “θα πάρουμε στα χέρια μας την έκθεση αυτή και μετά θα μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο. Εμείς θα θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα της Αγίας Τριάδας”.

Σημείωσε, όμως, ότι “αν ο χώρος είναι κατάλληλος, αν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση, θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα: από την αδειοδότηση, τη χρηματοδότηση, τη βούληση των κατοίκων εκεί”.

Κλείνοντας, επανέλαβε τη διαφωνία του με τον περιφερειάρχη, αναφέροντας με ύφος σιγουριάς και αντιπαράθεσης: “Τόσα χρόνια λέγαμε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τώρα ξαφνικά λέμε ότι είναι του δήμου. Προφανώς και είναι συναρμοδιότητα”.

Γ.Σ.