Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:30

Θα περιμένει ο Βασιλόπουλος για μετεγκατάσταση Ρομά - Αποδέχθηκε την παραχώρηση της Μπιρμπίτας

“Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις κι εφόσον υλοποιηθεί, αυτό να υλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο”, επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας για την αξιοποίηση του χώρου της Μπιρμπίτας και τη μετεγκατάσταση εκεί των Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Αφού ανέφερε ότι είναι σταθερός σε αυτά που λέει, ο δήμαρχος παρατήρησε πως “θέλουμε να δοθεί λύση, αλλά δεν λέμε με ευκολία «πάμε στην Μπιρμπίτα»”. Κι επέμεινε ότι “είναι υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον δήμο, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο ο δήμος”.

Ενημέρωσε ότι ο δήμος απάντησε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οτι αποδέχεται την  παραχώρηση του  χώρου της Μπιρμπίτας και στην γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας πως “για να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση, πρέπει να δούμε αν ο χώρος είναι κατάλληλος, αν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Γιατί αν δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, δεν έχει κανένα νόημα”.

Πρόσθεσε ότι “πήραμε την απάντηση ότι μακροσκοπικά ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι κατάλληλος, οπότε ξεκινάμε τη συζήτηση και αυτόματα εκκινεί τη διαδικασία η γ.γ.”.

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία προβλέπει η γ.γ. “να στείλει εδώ επιστήμονες, τεχνοκράτες που θα ξεκινήσουν να διαμορφώνουν το προφίλ της κάθε οικογένειας στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας”.

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “θα περιμένουμε και σύμφωνα με τα αποτελέσματα θα δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις. Μαγική λύση προφανώς δεν υπάρχει”.

Η επιστολή στην Περιφέρεια

 Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με επιστολή του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποδέχτηκε την παραχώρηση του αγροτεμαχίου    "Μπιρμπίτα" προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή μετεγκατάσταση των Ρομά που διαβιούν στο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας,

Ο κ. Βασιλόπουλος αποδέχεται την Μπιρμπίτα με την προϋπόθεση ότι

α) Θα προηγηθεί έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

β) Θα δοθούν οι απαιτούμενες άδειες

γ) Θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη μετεγκατάσταση.

Πηγές της Περιφέρειας επεσήμαναν ότι η αποδοχή έχει θετικό πρόσημο και ότι η Μπιρμπίτα έχει αδειοδότηση ως χώρος κατασκήνωσης μη τουριστικού χαρακτήρα

Παράλληλα τόνιζαν πως ισχύει η δήλωση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για τεχνική και οικονομική συνδρομή στο Δήμο Καλαμάτας.,

Ο κ. Νίκας δηλώνει: "αν    η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε ανταποκριθεί στο αίτημα που δύο φορές είχα υποβάλει ως δήμαρχος και είχε διαθέσει τον χώρο στον Δήμο Καλαμάτας, εκτιμώ ότι θα είχε δοθεί λύση στο ζήτημα της Αγίας Τριάδας"

Γ.Σ.