Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 14:42

Δάκος και αγροτικοί δρόμοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Εκ νέου ζήτημα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδιόρθωσης των αγροτικών δρόμων στο δήμο, επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές.

Επίσης ζήτημα τέθηκε και για το πρόβλημα που έχει προκύψει στους ελαιώνες εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας δάκου, καθώς ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα τέθηκε επιτακτικά το θέμα της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών δακοκτονίας και ειδικότερα αν γίνονται έλεγχοι για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Τσερπές μάλιστα κινδυνολόγησε λέγοντας ότι θα πάει χαμένη μετά την συκοπαραγωγή και η ελαιοπαραγωγή, όπως χάθηκε και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, υπονοώντας ολιγωρία της δημοτικής αρχής.     

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλήματος με το δάκο, λέγοντας ότι είναι καθαρά αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες “ώστε να διορθωθούν κάποια πράγματα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια υποβάθμισης της παραγωγής”. Σε ό,τι αφορά την αγροτική οδοποιία, ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον κ. Τσερπέ τού είπε ότι προκαλεί θέματα, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένος πού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Και πρόσθεσε πως ο ίδιος προσωπικά σέβεται τον ιδρώτα των αγροτών, αλλά και ως δημοτική αρχή δίνουν καθημερινό αγώνα με μηχανήματα, προσωπικό και εργολάβους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Επανέλαβε δε πως ο Δήμος Μεσσήνης είναι από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που παρεμβαίνει με 4 εκατ. ευρώ για την βελτίωση με τσιμεντοστρώσεις και σε κάποια κομμάτια με ασφαλτοστρώσεις στην αγροτική οδοποιία, δουλεύοντας ως δημοτική αρχή ακατάπαυστα σε αυτό τον τομέα συνεχόμενα και τα 3 χρόνια που διοικεί το δήμο.
Παρέμβαση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κανελλόπουλος για τη ζημιά που όπως είπε έχει προκαλέσει ο δάκος στα ελαιοχώραφα της Ιθώμης. Σημείωσε δε πως δεν βοηθά η μορφολογία του εδάφους ώστε να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί δακοκτονίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους και να λάβουν μέτρα, γιατί οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν για τη δακοκτονία χωρίς να υπάρχει το αποτέλεσμα που πρέπει.
“Εκρηκτικές” παρεμβάσεις, για την κατάσταση των αγροτικών δρόμων στο Πετρίτσι και το Κλήμα, που ξέφυγαν από τα όρια του πολιτικού πολιτισμού έκαναν οι πρόεδροι των δύο χωριών κ. Ασημακόπουλος και Σταθόπουλος.
Ν.Κ.