Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 15:02

Εγκρίθηκαν οι σημειακές τροποποιήσεις του ΓΠΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Με 22 ψήφους υπέρ (και του προέδρου της κοινότητας Παναγιώτη Λύρα), 8 λευκά (παρατάξεων Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη και Μάκαρη) και 1 κατά (του συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσου Νιάρχου) εγκρίθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, οι σημειακές τροποποιήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του παλιού Δήμου Καλαμάτας.

Οι παρατάξεις Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης του ΓΠΣ κι εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για αποχαρακτηρισμούς χώρων εκπαίδευσης και μετατροπή τους σε χώρους γενικής κατοικίας (ιδιαίτερα στο οικοδομικό τετράγωνο 1222, στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου).

Η δημοτική αρχή ανέφερε ότι διορθώνονται ζητήματα ασυμβατότητας του ΓΠΣ με τις πολεοδομικές μελέτες που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Μεταξύ των τροποποιήσεων περιλαμβάνεται η μετατροπή του πρώην Ορφανοτροφείου στην Παραλία από χώρο εκπαίδευσης σε χώρο πρόνοιας (θα ανεγερθεί Γηροκομείο).

Ειδικότερα, ο Β. Κοσμόπουλος που από το 2011 είχε ταχθεί κατά της προσφυγής στο ΓΠΣ και υπέρ της αναθεώρησης, σημείωσε ότι “πρέπει να ξαναδούμε την αναθεώρηση. Η μελέτη του 2018 που είχε ετοιμαστεί και δημοπρατήθηκαν σημειακές τροποποιήσεις, δεν έχει καμία σχέση με τις τροποποιήσεις που ήρθαν για έγκριση”. Και για τα ζητήματα χώρων εκπαίδευσης επεσήμανε πως “η εταιρεία πάει να κάνει τις τροποποιήσεις χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά με νούμερα στην τύχη, στη ζούλα. Με τέτοια νούμερα μας λέει ότι περισσεύουν και πρέπει να κόψουμε χώρους εκπαίδευσης και αθλητισμού. Κατακρεούργηση χώρων εκπαίδευσης για χάρη κατοικίας, δεν μπορούμε να δεχθούμε. Χωρίς αναθεώρηση ΓΠΣ δεν προχωράμε”. Και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία ανά περίπτωση, ανά οικοδομικό τετράγωνο.

Ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “αποφασίστηκαν το 2018 οι σημειακές τροποποιήσεις, αντί να πάει σε αναθεώρηση το ΓΠΣ. Από το πακέτο της μελέτης του 2018 καμία τροποποίηση δεν έχει αντιμετωπιστεί. Με ελλιπείς και απροσδιόριστες δικαιολογίες δεν μπορεί να πει κανείς υπέρ”. Συμφώνησε με το αίτημα για ψηφοφορία ανά Ο.Τ. κι εξηγώντας το λευκό, είπε πως δεν έχει αντίρρηση πλην του Ο.Τ. 1222.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος τάχθηκε κατά του αποχαρακτηρισμού χώρων σχολείων και αθλητισμού και ανέφερε πως υπάρχουν ευθύνες και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, της πρώην Νομαρχίας, της Περιφέρειας και του υπουργείου.

 Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ανέφερε ότι “μόνο για το Ο.Τ. 1222 υπάρχει η διαφωνία μεταξύ μας”, απέρριψε το αίτημα για ψηφοφορία ανά Ο.Τ. “συνολικά να πάμε σε ψηφοφορία” και δήλωσε πως οι τροποποιήσεις “γίνονται για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης”.

Γ.Σ.