Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 09:11

Βασιλόπουλος: Δεν θα γίνει νεκροταφείο στην περιοχή του Πεδίου Βολής - Νέες διαβεβαιώσεις για τη δεξαμενή

 

Η νέα μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης του Δήμου Καλαμάτας θα γίνει κανονικά στον Αγιάννη Καρβούνη, στην περιοχή του Πεδίου Βολής της πόλης, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του την Πέμπτη, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση. Επεσήμανε, όμως, ότι εκεί δεν μπορεί να γίνει το νέο νεκροταφείο και θα πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος.

Για τη μετεγκατάσταση των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ από το Νέδοντα κοντά στον βιολογικό καθαρισμό, ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η ένταξη των μελετών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και ανέφερε ότι το περιβαλλοντικό πάρκο δεν χρειάζεται αναθεώρηση και πως ό,τι άλλο χρειάζεται δεν θα γίνει με αναθεώρηση του ΓΠΣ, αλλά με τοπικό πολεοδομικό σχέδιο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτησή μας, ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “τη μετεγκατάσταση των συνεργείων τη θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Εχουμε υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και περιμένουμε την απόφαση ένταξης, με προϋπολογισμό 620.000 ευρώ. Αφορά τις μελέτες για να φύγουν τα συνεργεία και να πάνε δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό σε ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο. Να ελευθερωθεί ο χώρος και να γίνει ανάπλαση του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι “προφανώς δεν μπορεί να γίνει κοιμητήριο που είχε σχεδιαστεί, γιατί εκεί πέρα το ανάγλυφο δεν επιτρέπει την κατασκευή κοιμητηρίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Είχαμε πει στη συνάντηση με τον μελετητή ότι θα πρέπει πρώτα να βρούμε τον χώρο να αλλάξουμε στο ΓΠΣ, να διώξουμε από το συγκεκριμένο σημείο το κοιμητήριο κι έτσι πολύ εύκολα θα τοποθετηθεί εκεί η δεξαμενή. Πέρα από το ότι οι χρήσεις γης επιτρέπουν την εγκατάσταση εκεί δεξαμενής, αυτό είναι κάτι άλλο. Μπορεί να μην χρειάζεται ούτε καν να διώξουμε το κοιμητήριο.

Οπως και να ‘χει, όμως, έχουμε υποχρέωση να βρούμε χώρο για νέο κοιμητήριο στην πόλη μας. Και δεν μπορεί να γίνει εκεί, δεν το επιτρέπει το ανάγλυφο και δεν το επιτρέπει κιόλας, γιατί μιλάμε για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα.

Για το περιβαλλοντικό πάρκο δήλωσε πως “δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Είναι περιβαλλοντικό πάρκο” και πρόσθεσε: “Ο,τι άλλο χρειάζεται, θα γίνει. Με σημειακή τροποποίηση. Αλλωστε μην ξεχνάμε, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του ΓΠΣ αυτή τη στιγμή. Υπήρξε ένσταση η οποία απορρίφθηκε. Είναι δεσμευτική, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Μπορεί, όμως, να γίνει στο πλαίσιο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Μην ξεχνάμε ότι 3 ενότητες, εκτός της Καλαμάτας, Αριος, Αρφαρών και Θουρίας έχουν ενταχθεί στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και δευτερογενώς έχει ενταχθεί και η Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και μέσα από αυτό θα έρθει και η αναθεώρηση του ΓΠΣ. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Είναι συγκεκριμένη. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκαν πράγματα που δεν ισχύουν”.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης είχαν δηλώσει ότι η νέα δεξαμενή ύδρευσης στον Αγιάννη Καρβούνη, θα υλοποιηθεί, παρά τους απαγορευτικούς περιορισμούς που επισημάνθηκαν.

Οι περιορισμοί αυτοί επισημάνθηκαν στη μελέτη εντοπισμένων τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμάτας, που έχει αναθέσει ο δήμος κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Ειδικότερα, σε αλληλογραφία με τη δημοτική αρχή, κατά τη σύνταξη της μελέτης, οι μελετητές σημείωναν πως “το υπ’ αρ. 5783/3-11-2020 αίτημα της ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί, όπως εξάλλου διαπιστώσατε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών που δεν δύναται να παρακαμφθούν με σημειακές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, στο σημείο αυτό χωροθετείται το νέο κοιμητήριο, χρήση εντελώς ασύμβατη με δεξαμενές”.

Την επισήμανση αυτή των μελετητών τόνισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις και την ανησυχία τους κι επέκριναν τη δημοτική αρχή για έλλειψη ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Γ.Σ.