Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 12:42

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Βολές για καθυστερήσεις στο τεχνικό πρόγραμμα

Κατά πλειοψηφία, με έντονη κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για έργα συνεχιζόμενα, που έρχονται από προηγούμενα χρόνια και καθυστερούν, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2023, στο ύψος των 17.770.674,30 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος μίλησε για χαμηλή απορροφητικότητα στα έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα και παρατήρησε ότι μόνο 11 νέα έργα περιλαμβάνονται, κάτω από το 4% του προγράμματος. Επέκρινε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών δεν θα έπρεπε να μεταφέρεται από έτος σε έτος και δήλωσε πως “θα καταψηφίσουμε, γιατί δεν έχει αναπτυξιακό όραμα”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “είναι φωτοτυπία του προγράμματος του 2022 και μικρότερο κατά 2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα του 2021”. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι “δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η ΣΑΤΑ της χρονιάς, δεν κατάφερε να υλοποιήσει έργα που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ”. Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, επεσήμανε πως “το Δημοτικό Υπνωτήριο δεν έχει ακόμα άδεια λειτουργίας και η αγροτική οδοποιία είναι σε κακή κατάσταση”, ενώ επέκρινε τις καθυστερήσεις σε πολεοδομικές μελέτες και πράξεις εφαρμογής.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου στάθηκε κυρίως στα συνεχιζόμενα έργα που σέρνονται από χρόνο σε χρόνο.

Ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος επέκρινε τη δημοτική αρχή, γιατί το τεχνικό πρόγραμμα και του 2023 “δεν περιλαμβάνει έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και για το παιδί, σχολικής στέγης και Παιδικούς Σταθμούς”.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “το αρχικό τεχνικό πρόγραμμα αγγίζει τα 18 εκ. ευρώ, αλλά για παράδειγμα από την ημέρα που συντάχθηκε μέχρι σήμερα έχουμε ήδη λάβει απόφαση ένταξης για 8 εκ. ευρώ για τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις και άλλα έργα επίσης που είτε έχουν έρθει είτε θα έρθουν το επόμενο διάστημα”.

Ανέφερε ότι “ως πρωταγωνιστές του φετινού προγράμματος είναι αναμφισβήτητα τα έργα και οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης αστικών περιοχών, μία σειρά έργα που φιγουράρουν ψηλά στις προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστούν παρεμβάσεις στους τομείς της κινητικότητας, της νεολαίας αλλά και των υποδομών με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων”.

Ακόμα, παρατήρησε πως “το φετινό τεχνικό πρόγραμμα είναι προφανώς προσαρμοσμένο στην στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη, ακουμπά μέρος των στόχων που έχουν τεθεί ως προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας” και ανέφερε “την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που προστίθεται από τη ΔΕΥΑΚ, με σημαντικά έργα υποδομών, ένα πρόγραμμα άνω των 20-25 εκ. ευρώ”.

(Φωτογραφία αρχείου)