Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 19:01

Καλαμάτα: Απάντηση για την τη φύτευση πλατανιών στην Αριστομένους

Απάντηση στον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά που εκφράζει κατά καιρούς ενστάσεις για τα πλατάνια που φυτεύτηκαν στην Αριστομένους, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στα πεζοδρόμια, έδωσε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης.

“Η επιλογή ήταν να μπουν πλατάνια και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι”, είπε ο διευθυντής κι εξήγησε πως “στον πεζόδρομο αλλάξαμε και βάλαμε φωτίνιες, λόγω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για τα διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν”.
Παρατήρησε για τους λόγους της επιλογής πως “το πλατάνι έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, είναι φυλλοβόλο, για να ισορροπήσουμε τους οικοδομικούς όγκους (πολυκατοικίες), ενδημεί στην περιοχή και μπορεί να αντέξει”.
Ο κ. Λιοντήρης ανέφερε ότι “το τελευταίο που φταίει για τα προβλήματα, είναι το φυτό” κι εκτίμησε πως “έχει να κάνει με την υπόβαση, τη στερεότητα του εδάφους”.
Επεσήμανε πως “το ποσοστό που δημιουργεί πρόβλημα, είναι σε 2 ή 3 λάκκους φύτευσης μέσα σε 100 - 110 φυτά”, ανέφερε ότι “θα επέμβει η Τεχνική Υπηρεσία όπου υπάρχει πρόβλημα” κι επέμεινε πως “λειτουργούν σωστά και συνεισφέρουν στο πράσινο της πλατείας”.
Τέλος, ενημέρωσε πως επηρεάστηκαν από “τα πλατάνια στη Βαρκελώνη που είναι πιο ψηλά, γι’ αυτό και μεις τα σηκώσαμε πιο ψηλά” και πρόσθεσε ότι “το πλατάνι βοηθάει με τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες”.