Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 08:09

Παράταση σύμβασης για ανασκαφή στην Υπαπαντή

 

Στις 28 Δεκεμβρίου υπογράφηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, η 1η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη σωστική ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, από το υπουργείο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο.

Η τροποποίηση αφορά παράταση της προγραμματικής σύμβασης μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι την παράταση της προγραµµατικής σύµβασης για την ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, για 6 µήνες, έως τις 7 Μαρτίου2023, προκειµένου να ολοκληρωθεί το αντικείµενό της, είχε εγκρίνει η Οικονοµική Επιτροπή του ∆ήµου Καλαµάτας, στις 16 Νοεμβρίου. Το 6µηνο είχε υπολογιστεί από τις 8 Σεπτεµβρίου, από την ηµεροµηνία που η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε την προγραµµατική, ενώ η ανασκαφή έχει σταµατήσει από τον Οκτώβριο, τουλάχιστον.

Ακόµα, να αναφέρουµε ότι σε εκκρεµότητα βρίσκεται από τον ∆ήµο Καλαµάτας η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθµίσεων στην οδό Χρυσοστόµου Θέµελη, όπου προβλέπεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της στάθµευσης, προκειµένου να συνεχιστούν στον δρόµο οι ανασκαφικές εργασίες. Από τις 23 Αυγούστου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει στείλει έγγραφο αίτηµα για τις κυκλοφοριακές ρυθµίσεις και η έγκρισή τους έχει αναβληθεί δύο φορές στο Συµβούλιο της Κοινότητας Καλαµάτας και µία στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

* Στις 2 Δεκεμβρίου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, ενημερώνοντας τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο για την πορεία της αρχαιολογικής έρευνας, σε επίσκεψή του στην Καλαμάτας, παρατήρησε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής είναι των Ελληνιστικών xρόνων, ενώ κάτω από το ναό εκτιμάται ότι υπάρχουν ερείπια αρχαίου ιερού, όπως συμβαίνει συνήθως σε πολλούς λατρευτικούς χώρους που περνούν από θρησκεία σε θρησκεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Συρίγος τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Γ.Σ.