Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 21:08

Τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς

 

Η τελετή μνήμης και τιμής για τους καλαματιανούς πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου του 1944, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο νεκροταφείο της πόλης.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων, αρχικά τελέσθηκε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων. Στη συνέχεια, στο κενοτάφιο, έγινε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα, προσκλητήριο πεσόντων (ο σχετικός κατάλογος αριθμεί 153 εκτελεσθέντες) και κατατέθηκαν στεφάνια.

Συγκινημένος, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Παναγιώτης Μπαζιάνης παρατήρησε ότι τα παιδιά των εκτελεσμένων από Γερμανούς δεν γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους, έκανε αναφορά στους δοσίλογους που υπέδειξαν στους Γερμανούς τα άτομα που εκτέλεσαν και σημείωσε πως η Γερμανία οφείλει να επιστρέψει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο και να καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Στάθης Αναστασόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, των οικογενειών των θυμάτων και οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων Κώστας Αλεξίου.

Ακολούθησε η κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των εκτελεσμένων, στο παλιό στρατόπεδο της Καλαμάτας από τον δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους.