Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 08:12

Οικονομική επιτροπή Δήμου Καλαμάτας: Αποφασίζει για την εργολαβία ασφαλτοστρώσεων

 

Για την ολοκλήρωση ή μη της οριστικά έκπτωτης εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων δημοτικών οδών, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, πρόκειται να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εισηγείται “σε περίπτωση που αποφασιστεί η ολοκλήρωση του έργου, την συνέχιση της διαδικασίας, έτσι ώστε να προκύψει ο επόμενος ανάδοχος του έργου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 160 του Ν. 4412/2016”.

Στο σκεπτικό της εισήγησης αναφέρεται ότι “αν, μετά από την οριστικοποίηση της έκπτωσης, η προϊσταμένη αρχή αποφασίσει την ολοκλήρωση του έργου, προσκαλεί τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη του διαγωνισμού, στον οποίο αναδείχθηκε ο έκπτωτος ανάδοχος και του προτείνει να αναλάβει αυτός το έργο ολοκλήρωσης της έκπτωτης εργολαβίας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και βάσει της προσφοράς που υπέβαλε στο διαγωνισμό. Η σύμβαση εκτέλεσης συνάπτεται, εφόσον 15 ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης περιέλθει στην προϊσταμένη αρχή έγγραφη και ανεπιφύλακτη αποδοχή της. Η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας θεωρείται ως απόρριψη της πρότασης. Αν ο ανωτέρω μειοδότης δεν δεχθεί την πρόταση σύναψης σύμβασης, η προϊσταμένη αρχή προσκαλεί τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη, ακολουθώντας κατά τα λοιπά την ίδια διαδικασία. Εφόσον και αυτός απορρίψει την πρόταση, η προϊσταμένη αρχή για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο προσφεύγει κατά την κρίση της είτε στην ανοικτή δημοπρασία είτε στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, κατά τις οικείες διατάξεις”.

Να επισημάνουμε ότι οριστικό ανάδοχος είχε αναδειχθεί ο Γεώργιος Χαρίτος με έκπτωση 64,02%. Ο δεύτερος και ο τρίτος μειοδότης έχουν δώσει εκπτώσεις 60,07% και 50,16%, αντίστοιχα και θεωρείται αδύνατο με τόσο υψηλές εκπτώσεις να αποδεχθούν την υλοποίηση του έργου.

 

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο - αφορά ασφαλτοστρώσεις στην πόλη της Καλαμάτας με  -, που δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατατέθηκαν 5 προσφορές, με ανάδοχο τον Γεώργιο Χαρίτο με έκπτωση 64,02%.

Ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση με τη δημοτική αρχή ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά το έργο δεν ξεκίνησε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2022 η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τις διαδικασίες για την οριστική έκπτωση του αναδόχου στο έργο ασφαλτοστρώσεων δηµοτικών οδών. Η επιτροπή αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της ∆ιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για “την απόρριψη της ένστασης του αναδόχου Γεωργίου Χαρίτου - Ε.∆.Ε. αναδόχου κατά της απόφασης έκπτωσης”.

Η υπηρεσία ενηµέρωσε ότι “δεν έχει εκτελεστεί καµία εργασία” και είχε παρατηρήσει πως “ο ανάδοχος δεν έχει υλοποιήσει καµία εργασία έως σήµερα και δεν ακολούθησε τις προφορικές και έγγραφες οδηγίες της υπηρεσίας µας, προβάλλοντας το επιχείρηµα οικονοµικής αδυναµίας από πλευράς του να ανταποκριθεί στην υλοποίησή του έργου, λόγω των µεγάλων αυξήσεων που προέκυψαν στα χρησιµοποιούµενα υλικά”.

Λόγω αυτής της εμπλοκής η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα καμία εργολαβία ασφαλτοστρώσεων στην Καλαμάτα και οι δρόμοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και στο κέντρο και στις γειτονιές.

* Τον περασμένο μήνα αναδείχθηκε ανάδοχος για το έργο των ασφαλτοστρώσεων δημοτικών οδών  (β’ τμήμα), προϋπολογισμού 297.600 ευρώ, ο εργολάβος Γιάννης Αργυράκης με έκπτωση 22% που ήταν προσωρινός μειοδότης, ανέδειξε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Με το έργο αυτό προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις σε τμήματα των οδών Ιωάννη Ψαρρέα, Ευσταθίου Καρέλια,  Παυσανία Λυκουρέντζου, Ορέστη, Τροίας και Παιωνίου, Φρίντας Λιάππα και Καραϊσκάκη, Επίκτητου, Αθηνών (πλάτωμα παράπλευρα), Ορφέως, Μανιακίου έως Δ. Χατζή, Ερατούς, 1η πάροδος Σπάρτης, Πλεύνας και σε Ψαρών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, στα πρόσφατα διανοιχθέντα τμήματα. Για την οδό Πάρνωνα προβλέπεται τσιμεντόστρωση.

Γ.Σ.