Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 09:06

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση του νερού (βίντεο)

Την αντίδρασή του στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης, εξέφρασε χθες το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας σε συγκέντρωση - συνέντευξη μπροστά από τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών. Ενσωματώνει οδηγίες για την εμπορευματοποίηση του νερού”, ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου Σταυρούλα Στραβάκου.

Αφού επέκρινε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές  ότι “όλα αυτά τα χρόνια υποβάθμισαν τις ΔΕΥΑ και τις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια”, παρατήρησε: “Εν έτει 2023 είναι μια πραγματικότητα τα απαρχαιωμένα δίκτυα, ολόκληρες περιοχές που έχουν νερό με το σταγονόμετρο, βιολογικοί καθαρισμοί σε υπολειτουργία, δίκτυο λυμάτων σε πρωτόγνωρη κατάσταση. Ενώ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ολόκληρη πόλη της Καλαμάτας κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό, γιατί δεν έχει φτιαχτεί ο κεντρικός αγωγός από το Πήδημα.

Για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ η πρόεδρος του σωματείου ανέφερε ότι “σε σύνολο 102 εργαζομένων - απασχολουμένων, μόνο οι 55 εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Στο άμεσο χρονικό διάστημα 5 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης και άλλοι 10 σε διάστημα 3 ετών”.

Εκανε λόγο για “εργασιακές σχέσεις στη λογική κόστους - οφέλους που λειτουργούν οι ΔΕΥΑ σήμερα, απαξιώνοντας τες στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής του” και πρόσθεσε: “Σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τις βάρδιες για τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης και βιολογικού, αδιαφορώντας για την υγιεινή και ασφάλεια. Καλούνται εργαζόμενοι να παρέχουν εργασίες ειδικοτήτων που δεν έχουν αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος”.

Η κ. Στραβάκου παρατήρησε πως “το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας” και κάλεσε τον λαό και τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα για: “Φτηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για αξιοπρεπή διαβίωση. Αμεσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια σε όλους τους χώρους εργασίας”.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “η συγκεκριμένη συζήτηση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προκλητική, την ώρα που το αίμα των θυμάτων αυτής της πολιτικής στα τρένα δεν έχει στεγνώσει ακόμα”.

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας μετέχει στο σημερινό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και μεθαύριο Πέμπτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, καλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί.