Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 11:50

Καλαμάτα: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή» το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις».

Την Παρασκευή έγινε η έναρξη του συνεδρίου κατά την οποία απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Μάριος Αθανασόπουλος. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη με θέμα: «Ιστορικές διαδρομές του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία» και ακολούθησε επετειακή μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» με σπουδαίους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής. Το Σάββατο το πρωί, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία, αφιερωμένη στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Το Σάββατο το απόγευμα ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, αφιερωμένη στην ιστορία, με πέντε εξαιρετικές εισηγήσεις.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι. Είχε προηγηθεί η τρίτη συνεδρία, αφιερωμένη στη διδακτική της ιστορίας με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Το συνέδριο έκλεισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γ. Ανδρειωμένος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό και ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του.