Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 09:23

Καλαμάτα: Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το παραλιακό μέτωπο

 

Ξεκίνησαν, επιτέλους, οι διαδικασίες για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Καλαμάτας, με την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του φακέλου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση που εγκρίθηκε “κύριος στόχος του διαγωνισμού θα είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, που θα συμβάλει στην περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη με αποτελεσματική και συνεκτική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση του

φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης με παρεμβάσεις που θα πρέπει να υποστηρίζονται από ολοκληρωμένη θεώρηση που αφορά στην ευρύτερη περιοχή κατ’ επέκταση ολόκληρης της πόλης”.

Στον διαγωνισμό πρόκειται να απονεμηθούν 3 βραβεία συνολικής αξίας 35.000 ευρώ, εκτός ΦΠΑ 24%. Το πρώτο 15.750 ευρώ, το δεύτερο 11.550 ευρώ και το τρίτο 7.700 ευρώ (σύνολο με ΦΠΑ 43.400 ευρώ).

Η υπό μελέτη παραλιακή ζώνη αναπτύσσεται μεταξύ των: Ακτογραμμή, Δεκέλι, οδοί Νέδοντος, Λυκούργου, Kρήτης, νοητή προέκταση μέχρι τη διασταύρωση οδών Μάνης και Ναυαρίνου, ακτογραμμή”.

Θα περιλαμβάνει προτάσεις : Για όλα τα σταθερά στοιχεία αστικού εξοπλισμού, τα οποία είναι επιθυμητό να διακρίνονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα, ώστε να ενισχύεται η ταυτότητα του υπό μελέτη άξονα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται επίσης η αξιοποίηση ή/ και η επαναξιολόγηση της θέσης υφιστάμενων κατασκευών.

Για την ανανέωση του ηλεκτροφωτισμού του άξονα μελέτης, με στόχους την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του, την πρωτοτυπία, τις εναλλαγές και την εξοικονόμηση ενέργειας

Για δημόσιους χώρους υγιεινής και εξυπηρέτησης βρεφών με σύγχρονες προδιαγραφές για τη συντήρηση, φύλαξη και ασφαλή χρήση.

Για τον καθορισμό των ζωνών του κοινόχρηστου χώρου που θα δύναται να διατεθεί σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισματων και προδιαγραφές για τον κινητό εξοπλισμό τους.

Ειδικότερα επιδιώκονται τα εξής: Σύνδεση της Ανατολικής με την Δυτική Παραλία: Η διαδρομή Βέργα - Filoxenia - Ναυαρίνου - λιμάνι - μαρίνα - οδός Πλαστήρα πρέπει να είναι προσβάσιμη και ευχάριστη στους πεζούς και τα ποδήλατα. Κατ' επέκταση, η σύνδεση θα μπορούσε να φτάνει από την Μικρή Μαντίνεια ως την παραλία του Μπουρνιά. Σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το ιστορικό κέντρο και το Πανεπιστήμιο (Ανατολικό Κέντρο της πόλης). Ανάπλαση των όψεων και των δωμάτων του παραλιακού μετώπου, στο κεντρικό τμήμα τουλάχιστον της οδού Ναυαρίνου”.

 

* Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, ασκώντας κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή και στις προηγούμενες από τις οποίες προέρχεται, παρατήρησε ότι “εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην παραλιακή ζώνη. Σε κάθε προεκλογική περίοδο έχουμε εξαγγελίες που μέχρι τώρα δεν έχουν τηρηθεί”.

Γ.Σ.